Acasă Economic Ambițiile Comisiei Europene: cu 50% mai puține pesticide; cu 50% mai puține...

Ambițiile Comisiei Europene: cu 50% mai puține pesticide; cu 50% mai puține antibiotice în creșterea animalelor

1963
DISTRIBUIȚI

Ambițiile Comisiei Europene: cu 50% mai puține pesticide; cu 50% mai puține antibiotice în creșterea animalelor; cu 20% mai puține îngrășăminte și un sfert din terenul agricol al UE cultivat în sistem ecologic.

Miercuri, 20 mai, Comisia Europeană a adoptat două strategii: cea privind biodiversitatea și De la fermă la consumator – From farm to fork în original.

Strategia privind biodiversitatea este un element central al planului de redresare al UE. Ea propune stabilirea unor obiective obligatorii pentru refacerea ecosistemelor și a râurilor deteriorate, îmbunătățirea sănătății habitatelor și a speciilor protejate din UE, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluării, „înverzirea” orașelor, consolidarea agriculturii ecologice și a altor practici agricole favorabile biodiversității și îmbunătățirea sănătății pădurilor europene.

Pentru biodiversitate va fi deblocată o finanțare de 20 de miliarde euro/an prin fonduri UE, finanțare națională și privată.

Strategia „De la fermă la consumator” stabilește obiective concrete, din care ies în evidență:
reducerea cu 50 % a utilizării pesticidelor,
reducerea cu cel puțin 20 % a îngrășămintelor,
reducerea cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și
25 % din terenurile agricole să fie exploatate în regim ecologic. Toate acestea până în 2030!

Cele două se consolidează reciproc, reunind natură, fermieri, întreprinderi și consumatori pentru a crea un viitor durabil și competitiv. Ele fac parte din planul mai mare, mai ambițios, al Comisiei, Pactul Verde European, anunțat în decembrie anul trecut, dar au fost adaptate la pandemie. (sursa Profitul Agricol www.agrinet.ro)

Comentarii

comentarii