Acasă Sănătate Ambrozia sau iarba pârloagelor – o problemă gravă de sănătate a Timişoarei

Ambrozia sau iarba pârloagelor – o problemă gravă de sănătate a Timişoarei

DISTRIBUIȚI

ambrozie campAmbrozia denumită şi iarba pârloagelor continuă să provoace mari probleme de sănătate timişorenilor, chiar în luna august, când este cea mai periculoasă.
Polenul produs de ambrozie persistă inclusiv iarna şi este foarte alergenic, o cantitate de doar 5-10 granule de polen pe metru cub de aer fiind suficientă pentru declanşarea simptomelor de rinită, conjunctivită sau astm.  Iarba pârloagelor poate provoca reacţii anafilactice. De asemenea, mai determină strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii şi la ochi, lăcrimare şi înroşirea ochilor sau chiar tuse şi greutate în respiraţie. Alergia la polenul de ambrozie este deseori interpretată şi tratată ca o răceală persistentă. Până la 20 la sută dintre persoanele cu sensibilitate la polen tind să dezvolte acest tip de afecţiune, foarte frecventă în a doua jumătate a lunii august.

Poliţia Locală: Luaţi măsuri de combaterea ambroziei!”

Poliția Locală Timişoara, prin Serviciul Protecția Mediului au continuat verificările în vederea identificării pârloagelor în care este prezentă ambrozia, plantă cu potențial alergen. Au fost identificate zeci de terenuri noi pentru care în prezent se fac demersuri în vederea identificării proprietarilor și luării măsurilor legale. Conform H.C.L. nr. 371 din 2007 (modificată), pentru neasigurarea salubrizării și neîndepărtarea vegetației de acest gen de pe terenurile pe care le dețin, poliţiştii au aplicat şi sancțiuni contravenționale. Direcţia Poliţiei Locale Timişoara face un apel către toţi cetăţenii municipiului pentru a lua măsuri de combatere a acestei plante prin cosirea vegetației și salubrizarea terenurilor, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Un proiect pilot în Timiş de stârpirea ambroziei

În lupta cu iarba pârloagelor, în premieră, Camera Agricolă a Judeţului Timiş, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Regele Mihai I al României” Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au declanşat cea mai mare campanie împotriva acestei plante periculoase. Trupele de specialişti au ajuns în toate localităţile din Timiş şi au transmis informaţii fermierilor, cetăţenilor şi administraţiei locale despre efectele grave ce le poate provoca ambrozia şi ce măsuri trebuie luate pentru a fi stârpită. E un proiect pilot, o premieră pentru România. Timişul este primul judeţ care desfăşoară un asemenea program.

Comentarii

comentarii