Acasă Cultura Ambulanța pentru Monumente Banat – chemare către timișeni și cărășeni!

Ambulanța pentru Monumente Banat – chemare către timișeni și cărășeni!

1323
DISTRIBUIȚI

Ambulanţa pentru Monumente Banat, coordonată de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură Caraş-Severin și Timiş, Facultatea de Arhitectură din Timişoara și Asociaţia Monumentum, îi invită pe timișeni și cărășeni, între 9 – 12 iulie, să îşi sufulce mânecile pentru a salva o valoroasă moară, valoare de patrimoniu.

Intervenţia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. “Alături de noi, va lucra şi un meşter şiţar din sat, care ne va iniţia în tainele acestui meşteşug arhaic. Această intervenţie este sprijinită de Primăria din Eftimie Murgu, care ne va ajuta cu toată logistica necesară, inclusiv masa şi cazarea în sat.
Noi punem la dispoziție echipamentul de protecție (salopete, căști, mănuși) pentru montarea șiței, iar voi trebuie să vă aduceţi bocanci, lanternă, saci de dormit şi izopren”, îndeamnă Ambulanța pentru Monumente Banat.
La poalele Munţilor Almăjului, la Rudăria, astăzi Eftimie Murgu, se află un spectaculos complex mulinologic. În Banatul de munte se mai găsesc și alte mori mişcate de apele repezi ale pârâurilor de munte. O parte sunt clasate ca monumente istorice, dar foarte puţine dintre ele sunt încă în funcţiune. La Rudăria, însă, majoritatea morilor încă macină făină. Apele repezi care cad în cascade, mişcă aici roţile morilor, împletind laolaltă, parcă atemporal, făină, oameni şi poveşti. Deşi majoritatea morilor sunt încă folosite şi întreţinute, moara cea mai veche din sat, denumită “Îndărătnica de la perete”, se află într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, Îndărătnica…., a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină.

“De aceea, haideți să îi sărim în ajutor și să o salvăm, să îi mai dăm o șansă”, este mesajul Ambulanței Monumente Banat.

 

Comentarii

comentarii