Acasă Administraţie Amenințarea apelor în Timiș și Caraș Severin. Ce măsuri a luat ABAB...

Amenințarea apelor în Timiș și Caraș Severin. Ce măsuri a luat ABAB Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) Timișoara atenționează că situaţia hidrologică a cursurilor de apă aflate în bazinele  hidrografice Bega şi Timiş, înregistrează la această oră creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri și pârâuri cu depăşiri ale fazelor de apărare.

În urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, în judeţele Timiş şi Caraş-Severin s-au înregistrat valori mai mari la următoarele staţii hidrometrice: Fârdea 63,5 l/mp (afluent al Begăi), Milcoveni 61 l/mp (afluent al Carașului), Balinț 54,4 l/mp (râul Bega), Nădrag 47,7 l/mp (afluent al Timișului), Surduc 43,7 l/mp (afluent al Begăi), Goleț 40,9 l/mp (afluent al Timișului), Crivaia 35,4 l/mp (râul Bârzava), Lugoj, 34,5 l/mp (râul Timiș).

Aceste precipitaţii au format viituri care prin propagare au dus la creşterea nivelurilor cursurilor de apă, unele având  depăşiri ale cotelor de apărare. La această oră, depăşiri ale fazelor de apărare se înregistrează, la stațiile hidrometrice (s.h.) următoare:

în bazinul Bega, pe râul Bega Poienilor (Sașa), s.h. Poieni: CA +5 cm

în bazinul Timiş, pe râul Timiş, la s.h. Lugoj: F I+31 cm și pe râul Sebeș, la s.h. Turnu Ruieni, CA+31cm

În urma precipitațiilor și a scurgerilor de pe versanți, pe teritoriul comunei Fârdea, au pornit pompele stațiilor de pompare din localitățile Fârdea și Mâtnicul Mic în vederea evacuării apei din incinta inundată de la coada lacului Surduc.

“În sprijinul acestora, ABA Banat prin Centrul de Intervenții Rapide (CIR) din cadrul SGA Timiș  intervine la această oră cu o pompă de capacitate mai mare pentru evacuarea apei de la stația de pompare Mâtnicu Mic.

Deoarece, avertizarea meteo pe această zonă prevede de asemenea precipitații importante în cursul zilei  dar și a nopții, această pompă va rămâne acolo cât va fi necesar, pentru a asigura zona împotriva inundării”, a precizat Titu Bojin, directorul tehnic al ABA Banat.

Pentru atenuarea viiturilor care pot apărea în urma precipitațiilor prognozate, ABA Banat a dispus monitorizarea cu atenție a situației lacurilor de acumulare de pe cursul Bărzavei superioare și de pe cursul Begăi.

Astfel, acumularea Secu evacuează  controlat prin golirea de fund 8 mc/s. La Acumularea Surduc (râu Bega) nu a fost cazul de pregolire preventivă, deoarece în acest moment, unda de viitură poate fi atenuată în siguranță.

Evacuarea apei prin golirea de fund este o procedură prin care se scade nivelul apei din acumulare atunci când se înregistrează un volum mare de apă în urma ploilor abundente.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizările hidrologice în vigoare și va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune.

Comentarii

comentarii