Acasă Administraţie Ameninţarea inundaţiilor! ABAB Timişoara a dat avizul pentru 12 baraje de...

Ameninţarea inundaţiilor! ABAB Timişoara a dat avizul pentru 12 baraje de protecţie din Banat

DISTRIBUIȚI

barajAdministraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) a fost gazda întâlnirii de lucru a Comisiei Teritoriale de Avizare Baraje Transilvania (CTAT), ce s-a desfăşurat în perioada 6-8 septembrie.
Cu acest prilej, au fost analizate documentele de evaluare a funcţionării în siguranţă a 24 de baraje aflate în administrarea Administraţiilor Bazinale de Apă: Banat, Crişuri, Someş-Tisa şi Mureş, cât şi a altor deţinători (Hidroelectrica, ANIF, etc.)
Ce înseamnă baraj? „Orice lucrare hidrotehnicǎ având o structurǎ existentǎ sau propusǎ, care este capabilǎ sǎ asigure acumularea permanentǎ sau nepermanentǎ de apǎ, de deşeuri industriale lichide sau solide depuse prin metode hidraulice (din industria chimicǎ, industria energeticǎ şi iazurile de decantare din industria minierǎ), a cǎror rupere poate produce pierderea necontrolatǎ a conţinutului acumulat, cu efecte negative deosebit de importante asupra mediului social, economic şi/sau natural”, arată OUG nr. 244 din 2000.
Noţiunea de baraj cuprinde totalitatea elementelor constructive realizate, inclusiv construcţiile şi instalaţiile-anexă aferente acestuia, precum şi cele naturale, terenul de fundaţie şi versanţii care asigură acumularea, reprezentând cuveta lacului de acumulare, pentru trei tipuri de baraje: 1) barajele şi digurile pentru retenţii permanente sau nepermanente de apă, 2) barajele şi digurile care realizează depozite de deşeuri industriale şi 3) lucrările hidrotehnice speciale – LHS.
Sorina Neaga, PR ABAB, a spus că această comisie are rolul de a examina modul de exploatare şi a urmăririi comportării lucrărilor hidrotehnice în condiţii de siguranţă constructivă pe perioada de existenţă şi ulterior acesteia, astfel  preîntâmpinându-se pagubele potenţiale pe care le pot avea producerea unor accidente la baraje, după nişte ani de exploatare.

“Comisia Teritorială de Avizare Baraje Transilvania a expertizat şi avizat 12 baraje si acumulări aflate în Spaţiul hidrografic Banat, din care patru au ca deţinător pe ABA Banat. Este vorba despre barajele şi acumulările Oraviţa Mare, Buhui din judeţul Caraş-Severin, Şuştra şi nodul hidrotehnic Coştei din judeţul Timiş”, a declarat Titu Bojin, directorul ABAB Timişoara.
Comisia a întrunit specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă Banat, Mureş, Someş-Tisa şi Crişuri, din mediul universitar, din rândul experţilor naţionali autorizaţi.

Comentarii

comentarii