Acasă Actualitate Anchetă internă la Muzeul Satului Bănățean, după ce Biserica de lemn din...

Anchetă internă la Muzeul Satului Bănățean, după ce Biserica de lemn din Topla a fost distrusă de un incendiu

DISTRIBUIȚI

UPDATE: Pompierii au stabilit că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza efectului termic al curentului electric.

Unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Banat, Biserica de lemn din Topla, a fost mistuit de flăcări în incinta Muzeului Satului Bănățean. Tragedia a stârnit un val de reacții, iar autoritățile au demarat mai multe anchete pentru a stabili cauzele incendiului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alfred Simonis, a anunţat că incendiul de la biserica de lemn din Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, veche de aproape 300 de ani, ar fi izbucnit din cauza unei instalaţii electrice. 

Alfred Simonis a anunțat că, pe lângă cercetarea oficială desfășurată de instituțiile abilitate, va dispune o anchetă internă la Muzeul Satului și va verifica și celelalte instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean.

„Am fost la Muzeul Satului împreună cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, și am discutat cu specialiștii prezenți la fața locului. Așteptăm concluziile expertizei tehnice și vom face tot ceea ce ține de noi pentru a salva biserica. Pare că de la instalaţia electrică ar fi luat foc. (…) Primele concluzii este că biserica poate fi restaurată. Partea de acoperiş a ars integral, dar partea de susţinere la primele concluzii nu e atât de afectată să nu poată fi refăcută. Vom face expertiză. Voi propune alocarea din fondul de urgenţă sumei necesare pentru expertiză, proiectare şi ce e necesar. În zilele următoare putem să anunţăm mai multe pe această temă”, a transmis Simonis.

Un incendiu puternic a izbucnit noaptea trecută, în jurul orei 3.00, la Biserica de Lemn de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara.

Această biserică a fost construită în 1746, în satul Topla, care aparţine de comuna Mănăştiur din judeţul Timiş şi avea hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Lăcaşul a fost demontat în 1987 şi adus la Timişoara, unde a fost refăcut între 1994 şi 1996. După refacere, biserica a fost resfinţită şi i s-a schimbat hramul în ”Naşterea Maicii Domnului”.

Biserica figura pe lista monumentelor istorice.

Comentarii

comentarii