Acasă Actualitate Angajaţii de la Spitalul “Victor Babeş” Timişoara cer să fie protejaţi de...

Angajaţii de la Spitalul “Victor Babeş” Timişoara cer să fie protejaţi de riscul gripei porcine

243
DISTRIBUIȚI

De un an şi trei luni, muncesc fără Contractul celectiv de muncă !
Interviu cu Monica Pop (foto), liderul Sindicatului “SLPUS” de la Spitalul de “Victor Babeş” Timişoara.

Sindicaliştii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara se plâng că de mai bine de un an nu este încheiat contractul colectiv de muncă.
De ce este important contractul colectiv de muncă pentru angajaţi?

Fiindcă pe baza acestui document, ne sunt asigurate prin lege toate drepturile câştigate anterior. E un normativ în plus care asigură respectarea drepturilor angajaţilor de la Spitalul “Dr. Victor Babeş” Timişoara. Mai mult, în Legea 130, este stipulată obligativitatea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. Noi, angajaţii, stăm în tensiune permanentă. Suntem ameninţaţi că ni se taie sporurile. Pentru noi e un stres în plus –teama asta ne taie, nu ne taie, ne taie, nu ne taie.

De ce se întâmplă asta?

Tot suntem amânaţi sub diferite pretenţii, unul a fost că se aştepta contractul colectiv de ramură să se încheie. Bun, s-a făcut hârtie, iar în 30 de zile ne-am întâlnit. Atunci, s-a amânat iarăşi, să se schimbe directorii. Sindicatul a insistat să ne întâlnim, degeaba. Am dechis conflict de interese la Direcţia Muncii. Ne-am întâlnit –conducerea şi sindicatul – încă o dată, apoi iarăşi ne-am reîntâlnit la discuţii. Nu am fost de acord să ni se taie sporurile de periclitate, fiindcă noi nu primim aceste sporuri pentru cazurile rezolvate sau pentru indicatorii realizaţi, ci pentru condiţiile de muncă grele, pentru pericolul în care lucrăm. Şi după care s-a reprogramat pentru 10 iunie, apoi în 23 iunie. Atunci, nu s-a putut iarăşi. S-a amânat pentru luna iulie.

Ce o să faceţi acum?

Am solicitat la Prefectura Timiş să ne întâlnim în comisie să discutăm pe modulele de sănătate. În conformitate cu Legea 130, în 60 de zile de la începerea negocierilor cu sindicatele, conducerea este obligată să încheie contractul colectiv de muncă, iar în 27 martie 2009 s-a împlinit un an de la începerea acestor negocieri. S-a mai format un sindicat, între timp.

Gripa de origine porcină e un stres în plus – cât de mare e acest risc pentru angajaţii Spitalului “Victor Babeş” Timişoara unde ajung să fie tratate toate cazurile?

E un mare risc, iar noi angajaţii spitalului vrem să fim protejaţi să putem lucra în linişte.

Comentarii

comentarii