Acasă Economic Angajații Nestle Timișoara vor protesta la poarta fabricii

Angajații Nestle Timișoara vor protesta la poarta fabricii

1646
DISTRIBUIȚI

Angajații fabricii Nestle Timișoara vor protesta, începând de luni, 18 martie, ora 15,00 la poarta fabricii din localitate. În semn de nemulțumire față de refuzul companiei de a da curs cererilor sindicatului privind acordarea pachetelor sociale compensatorii, după ce patronatul a anunțat închiderea fabricii din România, actiunile de protest ale angajatilor au inceput. De saptamana trecuta cu totii poarta o banderola in semn de protest. De luni, 18.03.2019, ora 15,00 protestele incep in afara fabricii din Timisoara.

”Prin atitudinea lor, oficialii Nestle au demonstrat că românii sunt muncitori de mâna a doua, în condițiile în care după închiderea unor unități similare din Occident, pachetul compensatoriu a reprezentat 50 de salarii compensatorii, indiferent de vechime. Pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani s-a mai adăugat o pensie viageră reprezentând 80% din salariul brut. De ce muncitorii români să fie discriminați, iar oferta primita sa reprezinte max. 13 salarii pentru angajatii cu peste 20 de ani vechime in fabrica? Pentru muncitorii din fabrica Nestle Timisoara, oferta avansată de patronat este de maximum 13 salarii compensatorii, în cazul persoanelor cu o vechime de peste 20 de ani. Este o bătaie de joc la adresa muncitorului român, un șantaj practicat de o multinațională care ne tratează ca pe sclavi, în comparație cu angajații ei din Occident. Motivația pentru oferta făcută de conducerea Nestle cum că suntem în România, și nu se pot acorda salarii compensatorii ca în Occident, este o bataie de joc.

În fața acestei atitudini sfidătoare, sindicatul Nestle va demara incepand de luni, 19 martie, ora 15,00, acțiuni de protest in fata fabricii din Timisoara. Situația angajaților Nestle Timișoara, dar și comportamentul reprezentantilor concernului elevețian in Romania, au fost aduse la cunoștința Uniunii Internaționale a lucrătorilor din Alimentație, Agricultură, Hoteluri, Restaurante, Catering și Tutun, (IUF), organizație internațională la care FSIA – SINDALIMENTA este membra, care a decis să sprijine mișcările de protest ale muncitorilor români. De asemenea, IUF a solicitat companiei NESTLE intrunirea de urgenta a Comitetului European de Intreprindere (EWC), la care a participat si vicepresedintele sindicatului, membru al acestui organism. Cerintele angajatilor Nestle au fost prezentate la GENEVA.

FSIA-SINDALIMENTA a solicitat IUF, adoptarea unei masuri generale, in situatia inchiderii definitive a unor companii, care sa permita acordarea angajatilor de drepturi sociale egale, indiferent de tara europeana in care a aceasta a functionat.

O mare parte a celor prezentate s-au dorit a fi discutate si cu Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, dar dezinteresul manifestat de catre acesta, lasa de dorit. Federatia i-a solicitat din data de 04.03.2019 o intalnire neonorata nici pana in prezent, lucru care poate spune foarte multe despre modul in care institutiile statului protejeaza angajatul roman, incurajând astfel migratia fortei de munca.

In acest fel, facem apel la GUVERNUL Romaniei, inclusiv la toate fortele politice parlamentare sa actioneze in regim de urgent pentru modificarea Legii Dialogului Social, Legea nr. 62/2011, republicata.

Federația Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, a implementat un proiect pe fonduri europene, care vine cu propuneri pertinente, rezultate din activitatea reala, cu privire la modificarea legii amintite. Proiectul va fi depus atat la conducerile partidelor politice, ale grupurilor parlamentare, Guvern etc.

MUNCITORII ROMANI TREBUIE PROTEJATI ! IN ACEST FEL VOM REUSI SA SALVAM FORTA DE MUNCA DIN ROMANIA SI SA OBTIMEM TRAIUL DECENT PE CARE NI-L DORIM DE PESTE 25 DE ANI!”, se precizează într-un comunicat al Federatiei Nationale a Sindicalelor din Industria Alimentara.

La protestul de luni va participa și Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicalelor din Industria Alimentară.

 

Comentarii

comentarii