Hărțuirea la locul de muncă nu se practică doar în companiile private. Cazul tragic de la Atos Timișoara, unde o angajată s-a sinucis după ce a fost hărțuită de șefi a adus, din nou, în discuție problemele cu care se confruntă angajații. Și tot mai mulți au început să vorbească despre problemele grave de la locurile lor de muncă. Fie că este vorba de multinaționale fie chiar de… instituții de stat. Conform Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și din Serviciile Publice aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara, mai mulți funcționari publici au depus sesizări că sunt hărțuiți de șefii din subordinea primarului Dominic Fritz.
”Observând numeroasele sesizări ale membrilor noștri de sindicat privind situații de hărțuire la locul de muncă, am constatat că la nivelul autorității publice locale UAT Municipiul Timișoara nu sunt respectate prevederile Hotărârii Guvernului nr. 970 din data de 12 octombrie 2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, respectiv nu a fost îndeplinită obligația creării și implementării unui cadru unitar și coerent în ceea ce privește prevenirea, combaterea și gestionarea situațiilor de hărțuire morală la locul de muncă, în termenul legal de 6 luni de la data intrării în vigoare a Ghidului privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă”, spune Tiberiu Negrei, președintele sindicatului.
Sindicatul Liber al Angajaților din Primăria Timișoara a transmis o sesizare oficială primarului Fritz în care îl acuză că a creat ”un mediu de lucru intimidant, ostil, degradant, umilitor și ofensator”.
”Deși aveți obligația legală de a aplica o politică de toleranță zero pentru hărțuirea morală la locul de muncă, de a trata cu seriozitate și promptitudine toate incidentele, de a investiga toate acuzațiile de hărțuire, și finalmente, de a asigura un mediu sigur pentru toți angajații, apreciem că la nivelul autorității publice locale conduse de dumneavoastră ați încurajat crearea unui mediu de lucru intimidant, ostil, degradant, umilitor și ofensator.
Vă atragem atenția că termenul legal de adoptare și implementare a prevederilor Ghidului privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 970/12 octombrie 2023 s-a împlinit deja la data de 17 aprilie 2024 și reprezintă un termen imperativ pentru toate instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale”, se precizează în notificare.