Acasă Economic Angajatorii din România sunt cei mai pesimişti din lume

Angajatorii din România sunt cei mai pesimişti din lume

DISTRIBUIȚI

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă ce măsoară intenţiile a 758 de angajatori români privind creşterea sau descreşterea volumului angajărilor pentru trimestrul următor, arată totodată că Previziunea Netă de Angajare pentru următoarele 3 luni este de -11%, fiind cea mai slabă perspectivă dintre toate cele 35 de ţări şi teritorii participante la studiu.
Previziunile Nete de Angajare sunt mai slabe sau se menţin la un nivel scăzut în 9 din 10 sectoare de activitate comparativ cu trei luni în urmă, excepţie făcând sectorul Administraţie publică şi servicii sociale, unde angajatorii raportează o valoare la un nivel precaut a Previziunii Nete de Angajare de +5%. Perspectivele de angajare din sectorul Construcţii sunt de -23%, iar in sectorul Energie electrică, gaze şi apă perspectivele de -22% reprezintă previziuni sumbre pentru următorul trimestru. Previziuni deosebit de reduse există de asemenea şi în ceea ce priveşte sectoarele Transporturi, depozitare şi comunicaţii si Industria prelucrătoare cu valori de -17% şi respectiv -15%.
„În climatul economic actual încă observăm că multe companii continuă să îngheţe activitatea de recrutare pentru viitorul apropiat. Astfel, mulţi angajatori folosesc forţa de muncă în regim de muncă temporară sau pe bază de contract pentru a acoperi cererile şi nevoile pe termen scurt. Aceştia işi vor creşte numărul angajaţilor doar atunci când vor constata semne clare de redresare a situaţiei economice.” spune Camelia Stănculescu, general manager al Manpower România.
La nivel naţional, aproape 60% dintre angajatori spun că îşi vor menţine nivelul actual de forţă de muncă pentru ultimul trimestru al anului, 14% prevăd creşteri în volumul angajărilor, în timp ce 25% se aşteaptă la descreşteri. În opt dintre cele zece sectoare de activitate şi în şapte dintre cele opt regiuni analizate angajatorii anunţă perspective de angajare negative pentru Trimestrul 4, 2009.
„Este de remarcat faptul că 6 din 10 angajatori români previzionează ca nu vor face modificări în ceea ce priveşte volumul de personal în trimestrul următor. Faptul că numeroase companii continuă să-şi diminueze şi să-şi ajusteze forţa de muncă pentru a reuşi să depăşească perioada de recesiune şi de asemenea se pregătesc pentru perioada de creştere post-criză, este un semn de realism,” a adăugat Stănculescu.
Comparativ cu trimestrul anterior, rezultatele studiului sunt mai bune în patru sectoare de activitate. Există creşteri cu 8 puncte procentuale în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru sectoarele Energie electrică, gaze şi apă, şi cu 5 puncte procentuale în sectorul Comerţului cu ridicata şi cu amănuntul. Cu toate acestea, perspectivele scad în şase sectoare de activitate, îndeosebi în sectorul Construcţii, unde previziunile sunt mai mici cu 26 de puncte procentuale.
„În sectoarele deja afectate precum Construcţii, Transport, depozitare şi comunicaţii şi Industria prelucrătoare se aşteaptă ca previziunea de angajare să se deterioreze şi în trimestrul următor. Având în vedere că cererea pentru produsele şi serviciile din aceste sectoare de activitate continuă să fie scăzută, angajatorii rămân foarte selectivi în ceea ce priveşte procesul de angajare, rezultând o piaţa a muncii cu un ritm lent al angajărilor,” spune Stănculescu.
În 7 regiuni dintre cele 8 analizate angajatorii raportează pentru următorul trimestru intenţii de angajare cu valoare negativă. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt anunţate de către angajatorii din regiunea Nord-Vest, unde există o creştere de 7 puncte procentuale faţă de trimestrul trecut, Previziunea find de +3%. Cele mai pesimiste perspective sunt raportate de angajatorii din Sud-Vest, acestea fiind de -24%. Cea mai mare scădere de la an la an este anunţată de angajatorii din Sud-Est, unde perspectivele de angajare au scăzut cu 41 de puncte procentuale, rezultând o Previziune de -19%.
Previziunea Netă de Angajare de -11% pentru Romania este cea mai slabă la nivel global, urmată de cele ale Spaniei si Irlandei de -8% fiecare.
„Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă vor avea în continuare oportunităţi limitate, pentru că, aşa cum arată datele studiului, pieţele forţei de muncă din întreaga lume nu vor înregistra o revenire în trimestrul al patrulea. Vestea bună este că multe pieţe arată că se îndreaptă în direcţia corectă, 20 de ţări şi teritorii raportând mişcări pozitive faţă de acum trei luni, ” spune Jeffrez A. Joerres, Preşedinte şi CEO al Manpower Inc.
În regiunea Europa/Orientul Mijlociu/Africa (EMEA), acolo unde istoricul permite realizarea de comparaţii de la trimestru la trimestru, previziunile s-au îmbunătăţit în 8 din cele 18 ţări analizate. Totuşi comparaţiile de la an la an arată că în 15 din 18 ţări sunt aşteptate scăderi ale angajărilor. De menţionat este faptul că angajatorii din Austria (-3%), Cehia (-4%), Olanda (0%), Polonia (+5%), România (-11%), Africa de Sud (+1%) şi Elveţia (-3%) anunţă cele mai puţin optimiste intenţii de angajare de când studiul a fost lansat în aceste ţări.

Comentarii

comentarii