Acasă Economic Angajatorii din România sunt printre cei mai pesimişti din lume

Angajatorii din România sunt printre cei mai pesimişti din lume

522
DISTRIBUIȚI

 Se mai fac angajări doar în construcţii, finanţe, în hoteluri şi restaurante

Conform Studiului Manpower lansat în data de 9 iunie, perspectivele de angajare pentru trimestrul 3 din 2009 îşi continuă constant declinul anunţat anterior şi pentru trimestrul 2. Pentru a doua oară consecutiv, angajatorii din Romania raportează o Previziune Netă de Angajare negativă (diferenţa dintre procentul angajatorilor care estimează o creştere a volumului angajărilor şi procentul angajatorilor care intenţionează să reducă volumul angajărilor), situându-se la un nivel pesimist de -7%. Aceasta este cea mai pesimistă previziune înregistrată în România de la lansarea studiului în martie 2008, şi reprezintă un declin cu 3 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul trecut şi o scădere considerabilă, cu 33 de puncte procentuale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
La nivel naţional, 64% dintre angajatori susţin că nu estimează modificări în politica lor de angajare. În timp ce 14% dintre angajatori estimează că vor creşte volumul angajărilor în perioada iulie – septembrie 2009, 21% dintre ei previzionează o scădere a activităţii de angajare. Angajatorii din şapte sectoare de activitate din cele 10 analizate anunţă previziuni negative privind intenţiile de angajare pentru trimestrul următor. În acelaşi timp, angajatorii din toate cele opt regiuni analizate estimează previziuni negative pentru trimestrul 3 al anului 2009.
"Rezultatele anunţate de Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă indică o continuare a contracţiei pieţei forţei de muncă atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial. În timp ce în primele patru trimestre de la lansarea studiului în ţara noastră s-au înregistrat consecutiv valori solide şi în creştere ale previziunii, situaţia pentru ultimele două trimestre analizate este mai puţin optimistă. Dată fiind situaţia economică actuală şi evoluţiile din celelalte ţări, aceste tendinţe erau de aşteptat,” a declarat Camelia Stănculescu, director general al Manpower România. “Studiul ne transmite în egală măsură şi un mesaj real optimist şi anume faptul că cel puţin 64% dintre angajatorii intervievaţi plănuiesc să-şi păstreze forţa de munca intactă în viitorul apropiat,” a adăugat Stănculescu.
În ciuda climatului general rece care caracterizează intenţiile de angajare, angajatorii din câteva sectoare de activitate exprimă încă un optimism temperat. Angajatorii din construcţii raportează cea mai puternică previziune de angajare (+3%). Această cifră este totuşi foarte mică comparativ cu potenţialul demonstrat anterior de acest sector de activitate. De asemenea, intenţiile de angajare previzionate de angajatorii din sectorul hoteluri şi restaurante sunt pozitive, cu o valoare de +2%, iar cele din finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri se află la un nivel modest, dar pozitiv de +1%.
Cei interesaţi în căutarea unui loc de muncă în celelalte sectoare de activitate vor întâmpina un climat mai puţin optimist în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare. Angajatorii din 7 din cele 10 sectoare de activitate analizate raportează previziuni negative şi intenţii de angajare mai slabe comparativ atât faţă de trimestrul anterior cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Angajatorii din sectorul energie electrică, gaze şi apă anunţă cele mai sumbre perspective, previziunea fiind la un nivel descurajant de -30%.
„Deşi restructurările de personal pot contribui la reducerea pe termen scurt a efectelor crizei economice, angajatorii care aplică strategii prin care să înlocuiască această măsură cu altele pentru menţinerea balanţei costurilor companiei, vor fi avantajaţi la ieşirea din criză. Liderii şi managerii cu experienţă ştiu că în cele din urmă readucerea angajaţilor de valoare în companie s-ar întinde pe o perioadă prea lungă de timp în momentul relansării şi s-ar putea dovedi prea costisitoare. De aceea aceştia se orientează către găsirea de soluţii pentru menţinerea şi chiar atragerea talentelor în companie chiar şi în astfel de perioade dificile. Succesul viitor nu depinde doar de cum trece o companie perioada de criză, ci şi cum se va prezenta la „start” în momentul relansării economiei.” spune Camelia Stănculescu.
Angajatorii din cele 8 regiuni analizate raportează previziuni negative privind intenţiile de angajare pentru trimestrul următor. Cea mai optimistă perspectivă este raportată de către angajatorii din regiunea Vest, unde previziunea s-a îmbunătăţit considerabil cu 25 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, dar rămânând totuşi la o valoare negativa (-2%). Angajatorii din regiunea Sud-Vest raportează cea mai sumbră previziune, cu o valoare de -22%. Cel mai mare declin raportat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este anunţat de către angajatorii din regiunea Nord-Vest, unde previziunea prezintă o scădere abruptă de 39 de puncte procentuale (-4% în trimestrul 3 din 2009, faţă de +35% în trimestrul 3 din 2008).
Pe plan global, intenţiile angajatorilor sunt variate. Se observă un trend descrescător continuu, previziunile prezentând un declin considerabil de la an la an în toate ţările şi teritoriile analizate. Cu toate acestea, există câteva indicii privind începutul unei tendinţe de stabilizare pe piaţa forţei de muncă, cu un procent din ce în ce mai mare de angajatori care spun că nu vor face nicio schimbare în structura angajărilor în următoarele trei luni.
În regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) previziunea creşte faţă de trimestrul anterior în opt din cele 17 ţări. Perspective de angajare cu evoluţie favorabilă sunt raportate în ţări precum Norvegia (+15%), Polonia (+9%), Republica Cehă (+1%) şi Suedia(+1%). Pentru trimestrul următor angajatorii din Norvegia şi Polonia anunţă cea mai favorabilă perioadă pentru activitatea de angajare, în timp ce angajatorii din Irlanda şi Spania sunt cei mai puţin optimişti. Deşi previziunile raportate sunt mai slabe decât cele istoric observate, există perspective de angajare favorabile ce sunt raportate în India (+23%), Norvegia (+15%), Taiwan (+12%), Polonia (+9%), Peru (+5%) şi Singapore (+5%). Cele mai slabe intenţii de angajare se raportează în Japonia (-9%), Irlanda (-7%), Grecia (-7%), România (-7%), Spania (-5%), Marea Britanie (-4%) şi Italia (-3%).

Comentarii

comentarii