Acasă Actualitate Animalele de la Grădina Zoologică Timișoara nu se mai „disponibilizează”, cel puțin...

Animalele de la Grădina Zoologică Timișoara nu se mai „disponibilizează”, cel puțin pentru două săptămâni

DISTRIBUIȚI

În ședința Consiliului Local Timișoara din 16 martie, primarul Dominic Fritz a retras proiectul privind aprobarea „Relocării/ disponibilizării/ scoaterii animalelor din inventarul colecției Grădinii Zoologice a Municipiului Timișoara”, după ce consilierii locali au solicitat mai multe detalii referitoare atât la forma, cât și la conținutul hotărârii.

Efectiv, problemele de formă, de care s-a legat Simion Moșiu, au fost referitoare la cuvântul „disponibilizare” care poate avea interpretări diferite, dar care ar fi totuși cel de specialitate. Cele de conținut, menționate prima dată de Dan Diaconu, s-au legat de lipsa destinației animalelor. Atât ceilalți consilieri, cât și primarul Dominic Fritz i-au dat dreptate fostului viceprimar și, astfel, proiectul a fost retras.

Pentru a le răspunde consilierilor, au fost prezenți în ședință directorul Direcției de Mediu, Adrian Bere, și coordonatorul Grădinii Zoologice, Călin Călămar. „Am rămas blocați într-un acord de lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Timișoara. Animalele trebuie scoase din inventar”, a spus Bere. „Îngrijirea acestora costă bani, iar Grădina Zoologică fiind închisă, acestea nu produc nimic”, a spus și Călămar. Până la urmă, celor doi le-a fost cerut un tabel concret cu destinațiile viitoare ale animalelor, iar proiectul a fost retras cel puțin până la următoarea ședință, programată peste două săptămâni.

Până acum, din corespondența purtată de conducerea Grădinii Zoologice Timișoara cu reprezentanții altor grădini zoologice sau cu ONG-urile de profil, și-au găsit adăpost: șase urși la Adăpostul de urși din Veresegyhaz – Ungaria; exemplare de emu, păun, rață carolină, gâște canadiene, cerb lopătar macac coadă de leu la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova; exemplare de gâște indiene, cerb carpatin, cerb lopătar, pisică sălbatică, raton și coati la Administrația Parcului Memorial „Constantin Stere” Ploiești; pecari și macac comun la Grădina Zoologică Pitești. În total, până la acest moment, există posibilități reale de relocare pentru 56 de exemplare din 14 specii.

Comentarii

comentarii