Acasă Cultura Anina Mag – revistă de cultură, turism şi sport, apărută în Caraș...

Anina Mag – revistă de cultură, turism şi sport, apărută în Caraș Severin, coordonată editorial de poetul George Lână din Timișoara

714
DISTRIBUIȚI

O publicație de mare interes a apărut în județul Caraș Severin. Prin apariţia revistei ANINA MAG, cu triplu profil cultură, turism şi sport, cu echipa condusă de primarul Gheorghe Românu și coordonată editorial de poetul George Lână din Timișoara, împuşcă, astfel, trei iepuri dintr-un foc.

De ce? George Lână explică în editorial: Indiferent de problematică şi de frecvenţă, apariţia unei reviste, într-un anume moment şi într-o micro sau macro-colectivitate, poate fi opera necesităţii şi atunci ea vine să răspundă la nevoia sau dorinţa membrilor acesteia.

Dar, la baza ei poate sta și un simplu moft sau, din contra, o dorinţă justificată a celor care conduc comunitatea. Moft, pentru că, printr-o asemenea ispravă, destui dintre cei pomeniţi nu îşi doresc decât să rămână în istoria locului. Şi dorinţă justificată, atunci când ei înţeleg nevoia de acest fel a comunităţii, iar apariţia unei reviste este o dovadă în acest sens. Dar mai există și o altă motivaţie. Deşi nu este obligatoriu, sunt şi manageri administrativi care înţeleg dubla importanţă a unei reviste.

Prin funcţia sa informativ-educativă, imediată, o revistă, cu apariţie constantă, pe o durată mai mare, poate avea un rol important în dezvoltarea intelectuală a unei comunităţi, iar constanţa, ca apariţie şi profesionalism al scrierii, în aceeaşi comunitate şi în acelaşi spaţiu geografic, va conduce, în timp, la creşterea notorietăţii acesteia. Dar şi la creşterea, simultană, a credibilităţii, a seriozităţii, a mândriei şi chiar a aureolei acestei comunități, prin comparaţie cu sine, în mo-mente diferite sau cu alteritatea, în acelaşi moment.

Însă ca să apară, orice revistă trebuie, mai întâi, scrisă de oameni cu preocupări similare, cu un nivel de instrucţie ridicat, cunoştinţe solide în domeniile pe care le abordează, profesionişti, inventivi, exigenţi şi responsabili. Dar şi perfecţionişti, dacă se poate, fără prea mari orgolii şi cu calităţi care să le facă viaţa uşoară într-o echipă. Unii se vor afirma prin studii, comentarii, alţii prin creaţiile lor.

Prin apariţia revistei ANINA MAG, cu triplu profil: cultură, turism şi sport, echipa condusă de primarul Gheorghe Românu împuşcă trei iepuri dintr-un foc. Sunt bucuros să constat că, deşi firavă, schimbarea de paradigmă economică, începută prin strategia turistică, despre care am vorbit, aduce o relansare a vieţii culturale şi sportive şi conduce la crearea unui nou reflex pentru comunitate, cel turistic.

Dorinţa autorităţilor locale de a susţine această revistă este explicită şi justificată, deci gestul nu este unul gratuit. De aceea am convingerea că sunt conştiente de importanţa ei în viaţa comunităţii şi a zonei în care poate fi citită.

ANINA MAG va permite lansarea unor tineri creatori valoroşi din sfera literaturii, artelor, a culturii, în general, şi profesionalizarea lor sub ochii celor în curs de consacrare sau chiar consacraţi. Şi va deveni, simultan, o portavoce a frumuseţilor unice ale acestui spaţiu mirific şi a rezultatelor obţinute de sportivi. Ceea ce, fireşte, va duce la creşterea prestigiului acestui oraş binecuvântat.

ANINA MAG a pornit la drum cu o mână de intelectuali aflaţi în slujba comunităţii, cu elevi şi absolvenţi ai Liceului Mathias Hammer, dar și cu câțiva absolvenți ai Liceului Teoretic, de odinioară, pentru care Anina continuă să ocupe un loc special. Au lăsat orgoliile deoparte, şi-au dat mâna, au ales să meargă împreună, conştienţi că ANINA MAG va creşte prestigiul şi aureola acestui oraş. Cu încredere în viitorul turistic și cultural al Aninei. Și cu Dumnezeu înainte! – scrie poetul timșorean, George Lână, coordonatorul revistei ANINA MAG.

 

Comentarii

comentarii