Acasă Actualitate ANOSR, din care fac parte și studenții de la UVT, îi ia...

ANOSR, din care fac parte și studenții de la UVT, îi ia de urechi pe parlamentari

673
DISTRIBUIȚI

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), din care face parte și Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara (OSUT), constată cu indignare faptul că educația românească nu a atins dezideratul asumat de partide la alegerile parlamentare trecute.


Astfel, în proximitatea organizării alegerilor parlamentare, din decembrie 2020, care vor stabili viziunea pentru sistemul educațional pentru următorii patru ani, ANOSR lansează campania „Educația la guvernare!” prin care solicită partidelor politice să demonstreze fără echivoc prin planurile de guvernare și prin angajamentele luate că vor acționa ferm pentru a produce schimbări pozitive majore în învățământul superior.

Astfel, ANOSR propune obiective concrete în 8 domenii fundamentale ale educației.

Dintre acestea, accentul cade pe o serie de 10 priorități majore ale studenților, de natură să corijeze deficiențele încă prezente în sistemul educațional românesc și să genereze îmbunătățiri consistente.

Prioritățile majore, clare și de impact, pentru învățământul superior din România propuse de ANOSR sunt: 

Legislație predictibilă, coerentă și centrată pe student – o nouă lege a educației conectată la tendințele europene, conturată de specialiști în baza unui acord al partidelor parlamentare

Finanțare a educației care încurajează performanța și competitivitatea – alocări bugetare conforme cu cerințele sistemului, bazate pe criterii de calitate și în acord cu misiunea universitară.

Burse studențești care să constituie un sprijin corespunzător nevoilor reale – stabilirea pragului minim al burselor studențești pe baza coșului minim al studentului, astfel încât să reprezinte 50% din salariul minim brut pe economie.

Participarea reală a studenților în luarea deciziilor – minimum 25% în toate structurile decizionale sau consultative universitare și naționale.

Studenți români conectați internațional – triplarea numărului de beneficiari ai mobilităților internaționale.

Studenți orientați cu succes spre piața muncii – alocarea unei subvenții individuale pentru fiecare student pentru servicii de consiliere și orientare în carieră.

Meritocrația, o condiție esențială pentru universități credibile – sancționarea drastică și sistematică a tuturor formelor de plagiat și a încălcării normelor de etică și integritate.

Performanță și calitate prin absorbție eficientă a fondurilor europene – un organism compus din actorii sociali care să determine prioritățile pentru investiții și să monitorizeze întregul proces.

Locuri de cazare pentru studenți adecvate și suficiente – investiții, standarde naționale,  construirea unor cămine moderne și o strategie asupra politicilor de locuire.

Management universitar eficient și lipsit de ingerințe politice – reintroducerea incompatibilităților funcțiilor de conducere din universități cu funcțiile politice și limitarea clară a numărului de mandate ale rectorilor.  

Comentarii

comentarii