Acasă Economic Șanse de afaceri şi posibilităţi de cooperare româno/austriece în domeniul energiei regenerabile...

Șanse de afaceri şi posibilităţi de cooperare româno/austriece în domeniul energiei regenerabile şi al tehnicii mediului

DISTRIBUIȚI

Pe 24 septembrie o delegaţie economică de rang înalt din Austria Inferioară a vizitat Timişoara. Relaţii politice şi economice strânse între Austria Inferioară, cel mai mare land federal austriac, şi Timişoara au fost subiectul unui forum de dialog România-Austria Inferioară la Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timişoara. Discuțiile au vizat posibilităţile de cooperare şi de afaceri concrete între întreprinderi din România şi Austria Inferioară. 

Relaţii economice excelente între judeţul Timiş şi Austria Inferioară

Austria Inferioară, cel mai mare land federal al Austriei, este de mai mulţi ani regiune parteneră a judeţului Timiş şi se numără printre regiunile de tehnologie şi inovaţie de frunte în Europa. Strategia economică inovatoare a Austriei Inferioare a fost de asemenea devidenţiată de mai multe ori de UE. Energia regerabilă şi tehnica mediului sunt una din cele mai importante ramuri-cheie în Austria Inferioară. „România este pentru economia Austriei Inferioare un important partener de afaceri. Din acest motiv s-a deschis deja în 2007 Biroul ecoplus International România în Timişoara – peste 400 întreprinderi din Austria Inferioară au fost asistate în ultimii trei ani de ecoplus International“, spune dr. Petra Bohuslav, Ministrul Economiei Landului Austria Inferioară. Volumul de export al Austriei Inferioare s-a ridicat în anul 2009 la cca 535,5 milioane euro. Astfel piaţa românească se situează între pieţele de export top 6 ale Austriei Inferioare. O cerere intensă este pentru maşini şi utilaje – cca 25% din importurile din Austria Inferioară revin maşinilor şi utilajelor.

Acordul de cooperare între CCIA Timişoara şi ecoplus

In cadrul unei conferinţe de presă în Timişoara a fost semnat sub patronajul  Ministerului Economiei Landului Austria Inferioară şi al Instituției Prefectului Județului Timiș un Acord de Cooperare între CCIA Timişoara şi Agenţia Economică a landului Austria Inferioară, ecoplus. „Intensificăm şi promovăm astfel cooperarea între întreprinderile din Austria Inferioară şi cele româneşti. Cu ajutorul acordului vor fi organizate burse de contact, dar va fi promovată şi participarea întreprinderilor din Austria Inferioară la târguri şi expoziții și / sau organizarea în comun de manifestări economice precum: seminarii, sesiuni de informare, ateliere de lucru, dejunuri de afaceri“, a declarat Georgică Cornu, Președintele CCIAT.

Tehnologiile de mediu sunt motorul economic şi ocupaţional

În domeniul mediului, România are multe planuri şi aspiră la o majorare semnificativă a cotei de energii regenerabile. Promovarea în special a energiei eoliene, hidraulice, biogazului şi biomasei precum şi a energiei solare va da aici impulsul necesar. Aproape 4,5 miliarde euro sunt prevăzute pentru domeniul mediului. Sunt planificate şi investiţii însemnate în instalaţii de epurare şi economia deşeurilor. Obiectivul în domeniul politicii de mediu şi energie în Austria Inferioară este clar: până în anul 2020 Austria Inferioară tinde să dubleze aportul energiilor regenerabile în consumul general de energie, de la cca 23% la 50%. „De mulţi ani landul Austria Inferioară asaltează – şi asta cu succes – tehnologiile energetice şi ecologice, deoarece acestea sunt şi devin tot mai mult motorul dezvoltării economice şi decisive pentru competitivitatea unei ţări“, spune dr. Petra Bohuslav.

Interes intens al întreprinderilor din Austria Inferioară pentru România

Numeroase întreprinderi din Austria Inferioară întreţin contacte economice cu România. Unele întreprinderi de vârf ale Austriei Inferioare în domeniul mediului se folosesc de posibilitatea forumului de dialog pentru a lega contacte, ca de ex.  Biogest Energie- und Wassertechnik GmbH (instalaţii de biogaz), DI Trugina & Partner ZT-GmbH (construcţii hidrotehnice, asanarea zonelor contaminate), Ginzler Stahl- und Anlagenbau Gmbh (instalaţii de epurare), Hereschwerke Automation GmbH (instalaţii de epurare), Innovation und Technik AG (tratarea deşeurilor), Polytechnik Luft- und Feuerungstechnik GmbH (instalaţii de ardere biomase), Sunpor Kunststoff GesmbH (materiale de izolaţii). In timp ce unele întreprinderi mai sondează piaţa românească, altele sunt deja stabilite foarte bine în România. Polytechnik cât şi Hereschwerke prezintă deja numeroase instalaţii de referinţă în România. Materialele de izolaţii de la Sunpor sunt deja foarte cunoscute şi solicitate în România. Cu câteva luni în urmă şi firma Biogest a primit o comandă de proiectare a unei instalaţii de biogaz în vestul României, care cu capacitatea electrică de 3,5 MW este până acum cea mai mare instalaţia de biogaz Biogest.

Cu ecoplus International la faţa locului

Agenţia Economică a landului Austria Inferioară ecoplus este un partener important pentru activităţile în România. „ecoplus International sprijină îndeosebi întreprinderile mici şi mijlocii. Dispunem de şase birouri, pe lângă România şi în Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Bulgaria. Acestea sunt staţiile de andocare şi placa turnantă pentru întreprinderile din Austria Inferioară, care plănuiesc intrarea pe aceste pieţe precum şi pentru întreprinderile româneşti, care se interesează pentru Austria Inferioară“, este de părere administratorul ecoplus International, Daniel Marcu. Agenţia economică ecoplus este însă şi un animator în domeniul mediului şi eficienţei energetice, un cluster propriu angajează aici colaborarea între întreprinderi, dar şi între economie, politică şi administraţie. De asemenea, şi colaborarea în clusterele din ambele regiuni urmează să fie intensificată în viitor.

Comentarii

comentarii