„Motivul pentru care Aon se concentrează pe dialogul cu mediul de afaceri din Timișoara este evident: regiunea arată o evoluție pozitivă, iar companiile locale resimt din ce în ce mai mult nevoia de instrumente eficiente pentru gestionarea riscurilor. Cu un număr de 31.000 de companii și o creștere de 14%, Timișoara devine un centru vibrant de afaceri. Această dinamică, împreună cu o creștere de 3% a numărului de angajați, la 187.000, reflectă maturizarea pieței și capacitatea antreprenorilor de a se adapta provocărilor economice recente. Aon se angajează să sprijine aceste companii prin soluții inovatoare și expertiză, contribuind astfel la dezvoltarea unei economii locale sustenabile”, a mentionat Eugen Anicescu, CEO Aon România.
Mediul de afaceri din Timișoara, interconectat cu trendurile pieței globale
Încorporarea tendințelor globale în deciziile de management a riscului luate de companiile din piața locală este esențială, fie că vorbim despre impactul digitalizării și al inteligenței artificiale, schimbările climatice și gravitatea dezastrelor naturale, precum și nevoia de inovație în gestionarea forței de muncă pentru atragerea, retenția și motivarea angajaților. Alte provocări sunt reprezentate de instabilitatea geopolitică și inflația. Aon subliniază că este esențial ca deciziile strategice ale companiilor să fie bazate pe o înțelegere profundă a acestor elemente. Dincolo de trendurile globale, companiile din România se confruntă și cu provocări la nivel local, determinate de creșterea complexității operațiunilor.
„În contextul tendințelor globale, companiile din România se confruntă cu o creștere semnificativă a complexității operațiunilor. Această evoluție se traduce prin active mai valoroase, responsabilități sporite, și o diversificare a partenerilor. Totodată, apar noi oportunități, dar și provocări legislative și financiare care complică regulile jocului. Prin urmare, riscurile devin mai complexe, iar accesul la finanțare necesită instrumente inovatoare care să inspire încredere atât în rândul investitorilor, cât și al partenerilor de afaceri”, explică CEO-ul Aon România.
Creșterea economică determină generarea locurilor de muncă
47% din totalul angajaților din Timișoara activează în cadrul companiilor cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro. Sectoarele cu cel mai mare procent al angajărilor sunt IT, cu 14% din totalul angajărilor, industrie, 12%, și comerț, 11% din total. Cu toate acestea, se remarcă o creștere a angajaților și în construcții, servicii pentru industrie și sănătate.
„În ciuda acestor creșteri pentru mediul de afaceri din Timișoara, companiile din domeniul IT, industrie și comerț, sectoare cu cel mai mare procent al angajărilor, sunt supuse unor riscuri diverse, care necesită utilizarea instrumentelor decizionale specifice”, declară Eugen Anicescu, CEO Aon.
Provocările economice ale companiilor
Dinamica pieței reflectă stabilizarea segmentului reprezentat de companiile mari, generată de maturitatea operațiunilor și de situația post pandemică din economiile europene. Această tendință denotă reziliența tot mai mare a companiilor în fața modificărilor fiscale sau legislative, precum și adaptabilitatea bugetelor.
„Cele 31.000 de companii active în Timișoara realizează o cifră de afaceri de 105 miliarde de lei, în creștere cu 8% față de anii precedenți. Cu toate acestea, profitul și profitabilitatea firmelor scad cu 2%, respectiv 1%. Cea mai mare profitabilitate se observă în cazul companiilor mici, astfel că acestea au nevoie de soluții adaptate pentru a menține această tendință. În cazul industriilor cu cifre de afaceri notabile, precum construcții și IT, profitul este în scădere, în timp ce cifrele de afaceri și creanțele evoluează similar din cauza creșterii termenelor de plată. În agricultură, situația este cu atât mai critică cu cât cifra de afaceri a scăzut cu 14%, însă soldul creanțelor a rămas constant, situație exacerbată și de seceta din 2024”, continuă Eugen Anicescu.
Beneficiind de expertiză la nivel global, Aon România pune la dispoziția companiilor soluții eficiente pentru mitigarea riscurilor. Compania îndeplinește rolul de consultant, facilitator și expert în domeniul, contribuind la creșterea rezilienței companiilor în fața riscurilor diverse.
Comentarii
comentarii