Acasă Actualitate AOSR, instituția fantomă de la care lua bani lunar și Nicolae Robu,...

AOSR, instituția fantomă de la care lua bani lunar și Nicolae Robu, rămâne fără finanțare

538
DISTRIBUIȚI

Guvernul lasă fără finanțare de la buget o instituție fantomă. Aproximativ 9 milioane de lei au fost realocați, în ședinta de vineri, de la Academia Oamenilor de Știință (AOSR) către proiecte de investiții. Sutele de membri care primeau indemnizații de la stat pentru apartenența la acest organism, creat între alții de Ecaterina Andronescu, vor trebui acum să se finanțeze din surse proprii.

În România, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Academia Oamenilor de Ştiinţă, una dintre acestea, are peste 350 de membri.

Deloc întâmplător din aceasta fac parte mulţi foşti şi actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul preşedinte Ion Iliescu. Timișoara îl are ca reprezentat pe fostul primar Nicolae Robu.

Anul trecut, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, pe scurt AOSR, a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. Mai bine de jumătate din sumă, aproape şase milioane de lei, s-au dus pe indemnizaţiile membrilor.

Membrii titulari primesc o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi 1.400 de lei brut, iar cei de onoare, 1.000 de lei brut. Alţi 2,7 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele AOSR este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut.

Criticii spun că aceste academii ar trebui să funcţioneze ca ONG-uri, şi nu să fie finanţate din bani publici.

Comentarii

comentarii