Acasă Economic Apa geotermală din Grota cu Aburi, de sub Hotelul Roman din Băile...

Apa geotermală din Grota cu Aburi, de sub Hotelul Roman din Băile Herculane, va fi din nou exploatată

3222
DISTRIBUIȚI

O firmă din grupul Casito, deținut de omul de afaceri Petrică Toma, proprietarul Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane și fost comisar-șef al Gărzii Financiare Hunedoara, se pregătește să ia în concesiune, în vederea exploatării, apele termale de la Grota cu Aburi, situată chiar sub hotel.

Firma respectivă, Casito Turism SRL, a derulat lucrări de explorare geologică pe perimetrul Grota cu Aburi din 2014, iar în 2018 a încheiat licență de concesiune pentru exploatarea perimetrului cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Potrivit legii, pentru a intra în vigoare, licența trebuie aprobată prin hotărâre de guvern, proiectul de HG în acest sens fiind elaborat de curând.

Durata concesiunii va fi de 20 de ani. ANRM estimează că, în cei 20 de ani de concesiune, la Grota cu Aburi vor fi exploatate aproape 2,2 miliarde litri de apă geotermală. Valoarea apei ce urmează să fie extrasă este estimată la 3,65 milioane lei, din care, potrivit legislației miniere, statul va încasa o redevență de 5%, respectiv 182.500 lei. Apa geotermală extrasă din Grota cu Aburi va fi folosită într-un bazin ce va fi amenajat de către Casito Turism.

Grota cu Aburi de sub Hotelul Roman din Băile Herculane, în lungime de doar 14 metri, are un istoric tragic, în ultimii circa 10 ani mai multe persoane decedând acolo din cauza emanațiilor de gaze.

Sursa: www.profit.ro

Comentarii

comentarii