Acasă Actualitate Apă pentru pace! Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Universitatea de Științele...

Apă pentru pace! Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara

DISTRIBUIȚI

În condițiile în care resursa vitală a omenirii, apa, este supusă unei presiuni tot mai mare, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția ”Deceniul internaţional de acţiune – Apă pentru Dezvoltare Durabilă” (2018-2028), pentru atingerea Obiectivul cu numărul șase din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, „Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi”, conform ONU.

Apa sigură și canalizarea adecvată susțin reducerea sărăciei, creșterea economică și ecosistemele durabile. Acestea contribuie la bunăstarea socială, creșterea favorabilă a incluziunii și a mijloacelor de trai durabile. Însă, cererea tot mai mare de apă, împreună cu gestionarea deficitară a apei, a crescut stresul hidric în multe părți ale lumii.

În condițiile creșterii populației, extinderea zonelor urbane și a schimbărilor climatice, concurența pentru resursele de apă este de așteptat să crească, cu un impact deosebit și asupra agriculturii.

Se preconizează că populația va crește la peste 10 miliarde până în 2050 și indiferent dacă este urbană sau rurală, această populație va avea nevoie de hrană și fibre pentru a-și satisface nevoile de bază. Combinat cu consumul crescut de calorii și alimente mai complexe, care însoțește creșterea veniturilor în țările în curs de dezvoltare, se estimează că producția agricolă va trebui să se extindă cu aproximativ 70% până în 2050, iar pentru o agricultură competitivă este necesară și irigarea cu cantități suficiente de apă pentru o producție sigură. În aceste condiții, cererea pentru resursa de apă este foarte ridicată în toate sectoarele.

Conform ONU, în prezent 2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă în condiții de siguranță, mai mult de 4,2 miliarde de oameni nu au o salubritate gestionată în siguranță, iar necesarul de apă al planetei va fi cu 30% mai mare decât în prezent.  În prezent, aproximativ 1,9 miliarde de oameni trăiesc în zone afectate de lipsa apei, iar până în anul 2050, se estimează că acest număr se va ridica la aproximativ 4 miliarde, iar situația este intensificată de schimbările climatice (INS).

Tema Zilei Mondiale a Apei 2024 a fost „Apă pentru pace” și sugerează că atunci când apa este limitată sau poluată, sau când oamenii au acces inegal sau nu au acces, tensiunile pot crește între comunități și țări. Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează granițele naționale. Cu toate acestea, doar 24 de țări au acorduri de cooperare pentru apa comună. Iar proporțional cu creșterea impactului schimbărilor climatice și a populației, există o nevoie urgentă, în interiorul și între țări, de a ne uni în jurul protejării și conservării celei mai prețioase resurse ale noastre.

Ziua  Mondială a apei se sărbătorește în fiecare an în 22 martie, decizie luată de cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare, la Rio de Janeiro în 1992. Primul eveniment a avut loc în anul 1993 și este un eveniment anual al Organizației Națiunilor Unite care se concentrează pe importanța apei potabile și își propune să crească gradul de conștientizare privind necesitatea accesului la apă, inspirarea la acțiuni pentru combaterea crizei de apă și a gestionării durabile a resurselor limitate de apă din lume (UN-Water).

În cadrul Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara (USVT), Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită în data de 22 martie 2024, eveniment intitulat ”Sustainable Water Consumption”, organizat de către  Facultatea de Agricultură împreună cu Universitatea Politehnică Timișoara, Departamentul Hidrotehnică, Universitatea de Vest Timișoara, Departamentul de Geografie, Centrul Meteorologic Regional Banat, Administrația Bazinală de Apă Banat și AQUATIM S.A.

Cu această ocazie, s-a celebrat și Ziua Mondială a Meteorologiei care anul acesta are sloganul ”În prima linie a acţiunii climatice”, subscriindu-se Obiectivului de Dezvoltare Sustenabilă 13 “ Acţiune climatică.

Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor”. Evenimentul a întrunit specialiști în domeniu: d-na Director Barbu Silvia de la Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana, d-na Șef serviciu comunicare și marketing Dr. Borca Cristina de la Aquatim SA, ing. Cristina Blebea de la Administrația Bazinală de apă Banat, Director general USVT Prof. dr. Horablaga Adina, dar și studenți și cadre didactice,  moderator fiind Conf. dr. Șmuleac Laura din cadrul USVT, în cadrul proiectului ”European Universities designing the horizons of sustainability”, Nr. 101071300, finanțat de Comisia Europeană.

Prezentările din plen au fost de actualitate și conform tematicii ONU: ”Apa în timpul conflictelor” susținut de d-na Dr. Borca Cristina de la Aquatim SA, ”Impactul schimbărilor climatice asupra consumului sustenabil de apă în agricultură” – Conf. Dr. Șmuleac Laura USVT, ”Apa, resursă vitală a vieții si un blestem” – Șef lucr. dr. Badaluta Minda Codruta de la Universitatea Politehnică Timișoara și ” O noua perspectivă asupra importanței culturale a apei: culturi, peisaje și reprezentări într-o era sustenabila” – Lector Jucu Sebastian de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Comentarii

comentarii