Acasă Actualitate Aparat unic în România, la Spitalul CF Timişoara. Este folosit pentru depistarea...

Aparat unic în România, la Spitalul CF Timişoara. Este folosit pentru depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire

DISTRIBUIȚI

Un aparat unic în România, aflat în dotarea Secţiei de Medicină Internă, în Compartimentul Gastroenterologie al Spitalului Clinic CF Timişoara, se utilizează atât în scop de diagnostic, cât şi terapeutic. Enteroscopia spirală motorizată se foloseşte în special la detectarea şi tratarea afecţiunilor intestinului subţire. 

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Spitalului Clinic CF Timişoara, dispozitivul are ataşată o cameră video HD prevăzută cu o lumină foarte puternică. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultimă generaţie care oferă vizualizarea de imagini la o calitate superioară (4K).  

“Aparatul este prevăzut cu o spirală dintr-un plastic dur ce poate fi controlată electric cu ajutorul a două pedale, pentru înaintare şi pentru retragere, totul realizându-se cu sprijinul unui motoraş ataşat dispozitivului. Toate acestea sunt conectate la o unitate centrală. Mai mult, un controler permite oprirea automată a sistemului atunci când creşte rezistenţa la înaintare sau la retragere. Trebuie spus că enteroscopia este examenul endoscopic gold standard pentru diagnosticul, dar şi pentru tratamentul afecţiunilor la nivelul intestinului subţire. Mai mult, aparatul pe care îl folosim permite recoltarea de biopsii, obţinerea, practic, a unui fragment bioptic, ce este apoi analizat de histopatologi. În plus, se pot efectua diferite tehnici intervenţionale. De exemplu, oprirea unei hemoragii prin aplicarea de hemoclipsuri, coagularea cu argon plasmă sau excizia de polipi”, a declarat conf. dr. Christian Banciu, medic primar gastroenterologie şi medicină internă şi şef al Secţiei de Medicină Internă a Spitalului Clinic CF Timişoara.

Enteroscopia se recomandă doar în cazul în care rezultatele colonoscopiei şi ale gastroscopiei sunt negative, dar pacienţii prezintă hemoragii care nu pot fi observate cu ochiul liber, însă apar la analizele de laborator, în materiile fecale, ce au o provenienţă nespecificată, existând suspiciunea unor sângerări la nivelul intestinului subţire.  

”Aparatul pe care-l avem în cadrul Compartimentului de Gastroenterologie este primul şi, la ora actuală, singurul din România şi are mai multe avantaje. Pe de-o parte, reduce timpul de investigare, urmare a motorizării. Apoi, acel tub subţire, flexibil, poate pătrunde mai uşor în sistemul digestiv graţie spiralei, care îl ajută la înaintare, dar şi datorită insuflaţiei cu dioxid de carbon ce provine dintr-un dispozitiv special ataşat turnului endoscopic. Gazul reduce, în acelaşi timp, senzaţia de balonare, absorbindu-se mai uşor în intestin. Totodată, prin folosirea CO2, se limitează riscul complicaţiilor în cazul tratamentului leziunilor descoperite. Enteroscopia spirală motorizată poate fi efectuată retrograd, abord mai simplu, fiind asemănătoare cu o colonoscopie. Adică, aparatul este introdus în organism prin orificiul şi canalul anal. Investigaţia necesită o pregătire anterioară de o zi şi se face cu o sedare uşoară. Există însă şi abordarea anterogradă, cu anestezie generală, care impune prezenţa unui medic de terapie intensivă, aparatul fiind introdus prin gură”, a explicat medicul Christian Banciu.

Sistemul endoscopic împreună cu aparatul aflat în dotarea Spitalului Clinic CF Timişoara au fost achiziţionate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotării unităţilor sanitare.

Comentarii

comentarii