Acasă Economic Apartamentele din Timişoara au înregistrat cele mai spectaculoase scăderi de preţ

Apartamentele din Timişoara au înregistrat cele mai spectaculoase scăderi de preţ

DISTRIBUIȚI

Top ieftiniri apartamente în 2010
 
www.imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, a realizat un top al ieftinirilor înregistrate în segmentul rezidenţial, de la începutul anului şi până în prezent. În majoritatea oraşelor mari din ţară preţul apartamentelor vechi a scăzut în prima parte a acestui an într-un ritm mai accelerat decât cel al apartamentelor noi. Totuşi, în Capitală, apartamentele noi cu suprafeţe mari conduc topul ieftinirilor.

"La nivel naţional, preţul cerut pentru apartamentele vechi cu o cameră a suferit cea mai mare scădere, de 7,2 %, de la 1.287 euro/mp, valoare înregistrată în prima săptămână a acestui an, la 1.194 euro/mp, cât s-a înregistrat la jumătatea lunii iulie. Până la sfârşitul acestui an, preţurile ar trebui să scadă în continuare, dacă ţinem cont de faptul că băncile încă nu au început să promoveze în piaţă proprietăţile aflate în executare silită şi că efectele măsurilor de reducere a salariilor şi de creştere a TVA-ului vor avea efecte asupra puterii de cumpărare abia din toamnă", subliniază Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.
În topul ieftinirilor, urmează apartamentele vechi cu trei camere. Preţul cerut pentru această categorie a scăzut cu 4,8% în acest interval de timp. Apartamentele vechi cu 2 camere s-au ieftinit cu 2,5%, preţul acestora ajungând în prezent la 915 euro/mp. Cu un procent asemănător, 2,3%, s-au ieftinit şi apartamentele vechi cu patru camere.

 

Timişoara: scăderi de preţ pe toate liniile

Dintre toate cele 6 oraşe analizate, Timişoara a cunoscut cea mai spectaculoasă evoluţie de preţuri în perioada scursă de la începutul anului şi până în prezent. La trei din cele patru tipuri de apartamente analizate, scăderile de preţ înregistrate au fost de minim 10%. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, 12,4%, urmate de cele cu două camere, 11,9%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit, la rândul lor, cu 10%. Singura categorie care nu a suportat o variaţie de preţ de două cifre a fost cea a apartamentelor cu o cameră, care sunt în prezent cu 6,6% mai ieftine decât la începutul anului.

Bucureşti: apartamentele noi cu suprafeţe mari conduc în topul ieftinirilor

Şi în Capitală, toate categoriile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor au înregistrat scăderi de preţuri. Totuşi, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi de mari dimensiuni, cu patru şi trei camere: 9,3%, respectiv 8,2%. Tot cu 8,2% s-au ieftinit şi garsonierele vechi din Bucureşti. Urmează apartamentele vechi cu două camere, care sunt în prezent cu 7,3% mai ieftine decât la începutul anului şi cele vechi cu trei camere a căror preţ a scăzut cu 4,5%. Apartamentele noi cu suprafeţe mai mici au dus-o ceva mai bine. Astfel, apartamentele noi cu două camere s-au ieftinit cu doar 1,1% în primele 28 de săptămâni ale anului, în timp ce preţul apartamentelor noi cu o cameră a crescut cu 2,7%.

Braşov: scăderi de 3,5% la apartamentele vechi cu două camere

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor apartamentelor din Braşov, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu două camere, al căror preţ solicitat de proprietari a scăzut cu 3,5% în intervalul analizat. Clasamentul este continuat de apartamentele vechi cu o cameră, care s-au ieftinit cu 2,9%. Şi apartamentele vechi cu patru camere din Braşov au suferit o uşoară ieftinire de la începutul anului până în prezent. Preţul cerut pentru acestea a scăzut cu 1,7 %. În schimb, în ceea ce priveşte apartamentele vechi cu 3 camere, preţul solicitat de proprietari este cu 0,7% mai mare decât la începutul acestui an.

Cluj-Napoca: evoluţia atipică se confirmă

Cluj-Napoca este în continuare oraşul în care dinamica preţurilor sfidează criza, evoluţia segmentului rezidenţial fiind în continuare greu de previzionat. De la începutul anului, cu excepţia apartamentelor mari, cu patru camere, preţurile cerute pentru apartamentele vechi au crescut aproape constant. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi cu două camere, cu 5,9%, urmate de cele cu o cameră, cu 1%. Preţurile apartamentelor vechi cu 3 camere a rămas aproape neschimbat, evoluţia înregistrată fiind de +0,3%. Totuşi, o diferenţă mare de preţ s-a observat la apartamentele vechi cu 4 camere din Cluj Napoca, preţul cerut pentru acestea scăzând cu 15,7%.

Constanţa: apartamentele mici îşi menţin preţurile ridicate

În Constanţa, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu patru camere, cu 10,9%. Şi proprietarii apartamentelor vechi cu trei camere şi-au redus pretenţiile, preţul cerut pentru această categorie fiind în prezent cu 8,2% mai mic decât la începutul anului. Preţul cerut pentru apartamentele vechi cu două camere a scăzut cu 2,9% în acest interval. În schimb, preţul mediu de strigare pentru apartamentele vechi cu o cameră a rămas aproape neschimbat, acesta fiind în prezent, cu 0,1% mai mic decât la începutul anului.

Iaşi: preţurile au o uşoară pantă de coborâre

Spre deosebire de celelalte mari oraşe din ţară, unde preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi cu o cameră a suferit modificări mai mici, în laşi această categorie de apartamente s-a ieftinit cel mai mult, cu 4,3%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,8%, iar cele cu patru camere cu 2,3%. În acelaşi timp, diferenţa de preţ faţă de începutul anului în cazul apartamentele cu două camere este aproape insesizabilă: 0,4%.

Comentarii

comentarii