Acasă Administraţie Ape curate – viață, verde, viitor, în Timiș. Marian Eperieș, Aquatim: “Vrem...

Ape curate – viață, verde, viitor, în Timiș. Marian Eperieș, Aquatim: “Vrem ca pământul să fie etern…!”

DISTRIBUIȚI

Miercuri,  05 iunie, cu prilejul Zilei Mediului și Zilei Învățătorului, la  sediul Administrației Bazinale de Ape (ABA) Banat Timişoara, a avut loc  conferința de lansare a proiectului ecologic “Ape curate – viață, verde, viitor” de educație și conștientizare a importanței factorilor de mediu.

La eveniment au participat reprezentanți ai Aquatim, Universității de Științele Vieții, Universității Politehnica, Inspectoratului Școlar Județean Timis, asociației Verde de Banat și ADID Timiș – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.

Cătălin Nagy directorul ABAB Timișoara, a atras atenția că proiectul are o listă deschisă și există semne că ea se va extinde.

Obiectivul principal este creșterea gradului de conștientizare privind deșeurile din rețeaua de ape în rândul elevilor și al populației în general.

Fiindcă știm cu toții că resursa de apă este limitată și se află într o situație de risc permanent privind poluarea, de aceea trebuie să avem grijă de ea.

Cătălin Nagy a mai explicat că obiectivul acestui proiect este crearea unei platforme unde să participe toți factorii care sunt interesați de domeniul apei atât din zona guvernamentală, cât și neguvernamentală.

“Vom beneficia și de sprijinul Universității Politehnica Timișoara și al Universitar de Științele Vieții de studenții voluntari și de cadrele didactice care vor să implice în această activitate

Iosif Martinescu, fondatorul asociației Verde din Banat, a explicat că acest program vine la ca o completare a proiectului lansat anul trecut “10 – un județ de nota 10”.

“Vrem să menținem un județ curat la care să participe cât mai multe instituții și cât mai multe persoane. Credem foarte mult la puterea educației, implicării și a spiritului civic.

Această campanie “Ape curate – verde, viață, viitor”, derulata pe 5 -7 -10 ani cred că abia atunci va da roade, după ani de educație și implicare.

Vrem ca elevii de gimnaziu și apoi de liceu  să participe la acest program împreună cu cadrele didactice.

Programul nostru este un alt fel de Let’s do it România”, a spus Martinescu.

Marian Eerieș, director de producție la Aquatim, a atras atenția că chiar de Ziua Mediului, educația, știința, tehnică și implicarea civică s-au așezat la aceeași masă pentru a lansa acest program foarte necesar pentru protecția mediul în Timiș.

Acești factori de mediu: apă, aer, sol, biodiversitate, în general, trebuie protejați. Dacă tema de în acest an abordează tema generației actuale și de viitor, pământul vrem să fie etern.

Aquatim se confruntă cu anumite probleme cu captările din râul Bega, când se creează turbididate din cauza precipitațiilor abundente, datorită schimbărilor climatice.

Avem probleme si cu deșeurile care se strâng în sistemul de canalizare.

Aquatim se alătura acestui proiect pentru a face lucrurile din ce în ce mai bine și pentru că vrem ca apa să fie protejată de pericolul poluării”, a spus Eperies.

Cu prilejul lansării campaniei, s-a pus accent pe importanţa implicării tinerei generații, dar și a comunităților locale, din mediul rural în acest proiect.

Proiectul urmărește implementarea mai multor acțiuni de conștientizare a problemelor de mediu din județul Timiș, monitorizarea și evaluarea acestora în vederea creșterii nivelului de educație a tinerii generație pentru un mediu curat și sănătos.

Alături de Administrația Bazinală de Apă Banat, au venit încă șase colaboratori din mediul universitar, administrația locală, din sfera serviciilor legate de apă. Proiectul are ca punct de plecare bazinul superior al Begăi unde se vor desfășura acțiuni educative de conștientizare a păstrării apelor curate în comunitățile riverane și se bucură de participarea inițială a peste 180 de elevi.

Acțiunile se vor extinde apoi pe întreg spațiu hidrografic Banat.

Obiectivele acestui proiect sunt conștientizarea factorilor care duc la nerespectarea stării bune a apei, dezvoltarea abilităților de comunicare a publicului larg cu partenerii implicați în proiect, informarea comunităților locale despre importanța păstrării curate a surselor de apă, conștientizarea implicării publice în acțiuni de voluntariat și promovarea reciprocă a acțiunilor dezvoltate de către parteneri.

“Credeam că puterea exemplului va închega comunități și va duce la colaborări depline cu instituțiile care au în grija lor gospodăria întregului mediu din județul Timiș”, este mesajul organizatorilor.

 

 

Comentarii

comentarii