Acasă Actualitate Apel pentru reducerea impozitului pe clădiri nerezidențiale în Timișoara: ”Orașul a pierdut...

Apel pentru reducerea impozitului pe clădiri nerezidențiale în Timișoara: ”Orașul a pierdut deja o investiție de peste 20 de milioane de euro”

DISTRIBUIȚI

Daniel Marcu, director general al celui mai mare centru logistic din Timișoara, (370.000 mp), atrage atenția asupra impactului negativ al impozitului pe clădiri nerezidențiale, care în prezent este de 1,95% în municipiu. Într-un apel public adresat autorităților locale, acesta solicită reducerea cotei, argumentând cu pierderi economice semnificative cauzate de nivelul ridicat al impozitului.

Oportunitate pierdută pentru Timișoara

„Recent, Timișoara a fost foarte aproape de a atrage un investitor de renume din Polonia, care ar fi generat 500 de locuri de muncă și o investiție de peste 20 de milioane de euro. Din păcate, acest investitor a decis să renunțe la planurile pentru Timișoara, din cauza poverii fiscale mari impuse de impozitul pe clădiri nerezidențiale, care ar fi reprezentat 390.000 de euro anual”, a declarat Marcu.

Acesta subliniază că în alte orașe din România, unde impozitul este considerabil mai mic, planul de afaceri al investitorului ar fi sustenabil. Spre comparație, o cotă rezonabilă de 1% ar reduce impozitul anual la 200.000 de euro și ar face investiția atractivă pentru companii.

Costurile neadaptării: pierderi de milioane

Marcu avertizează că păstrarea actualei cote de impozitare ar putea costa orașul pierderi semnificative pe termen lung:

Timișoara riscă să piardă peste 6 milioane de euro în următorii 10 ani doar din această investiție ratată.

Bugetul local ar fi beneficiat suplimentar de aproximativ 350.000-400.000 de euro anual prin redistribuirea impozitelor salariale generate de cele 500 de locuri de muncă.

„Aceste calcule nu includ plusvaloarea generată de afacerile secundare care apar odată cu astfel de investiții: servicii, logistică, imobiliare, turism și multe altele”, a adăugat Marcu.

Un apel pentru un mediu fiscal favorabil

„Impozitul pe clădiri nerezidențiale nu trebuie să fie o povară pentru antreprenori. O cotă rezonabilă va stimula dezvoltarea afacerilor, va atrage investitori și va genera beneficii semnificative pentru comunitate pe termen lung. În schimb, menținerea unei cote ridicate descurajează investițiile majore și privează orașul de oportunități strategice de creștere economică”, a subliniat Daniel Marcu.

Acesta a făcut un apel către Consiliul Local să analizeze atent avantajele reducerii cotei:

Creșterea atractivității orașului pentru investitori.

Generarea de venituri suplimentare la buget prin crearea de locuri de muncă.

Dezvoltarea unui ecosistem economic sustenabil.

„Viitorul economic al Timișoarei depinde de un mediu fiscal prietenos, care să încurajeze investițiile și să nu le sufoce”, a concluzionat Marcu.

Comentarii

comentarii