Acas─â Actualitate Apicultorii din Banat nu vor conflict cu fermierii pe tema neonicotinoidelor

Apicultorii din Banat nu vor conflict cu fermierii pe tema neonicotinoidelor

506
DISTRIBUIȚI

Cresc─âtorii de albine din Banat – judele Timi╚Ö, Arad ╚Öi Cara╚Ö Severin – se tem c─â propunerea de modificare a legii apiculturii promovat─â de MADR ar putea sacrifica familia de albine rom├óneasc─â Apis Mellifera Carpatica.

Forma noii legi admite importul de alte rase și hibridizarea, de aceea ei protestează împotriva acestei practici, agreată chiar de minister.

Nu vor hibridizarea rasei românești de albine

ÔÇŁAu ap─ârut unii b─âie╚Ťi de╚Ötep╚Ťi care au ├«nceput s─â aduc─â rase str─âine ├«n Rom├ónia. Este vorba de un hibrid care deja creeaz─â mari probleme. Vom p─â╚Ťi ca francezii cu hibridizarea total─â ╚Öi nu vom mai putea produce m─ârci ╚Öi atunci vom depinde de produc─âtorii de m─ârci din alte ╚Ť─âri. Dac─â asta ne dorim asta vom avea.

Din p─âcate actualul ministru al agriculturii promoveaz─â idee de hibridizare. Chiar a ├«nceput s─â organizeze ├«nt├ólniri pe acest subiect cu apicultorii din ╚Ťar─â s─â ├«i conving─â c─â e bine s─â urmeze aceast─â cale. Poate o s─â ajung─â ╚Öi la Timi╚Öoara. S─â ╚Öti╚Ťi cum s─â discuta╚Ťi cu el. Noi suntem ├«mpotriva acestei hibridiz─âriÔÇŁ, a spus Fetea.

Apicultorii din Banat sus╚Ťin c─â ei vor s─â creasc─â Apis Mellifera Carpatica ╚Öi s─â o promoveze cu adev─ârat. Rasa exist─â de mii de ani.

Apis Mellifera Carpatica este albina rom├óneasc─â autohton─â care, adapt├óndu-se la condi╚Ťiile specifice climatului continental-temperat, a constituit o ras─â aparte. Albina rom├óneasc─â s-a format ├«n condi╚Ťiile specifice pedoclimatice ╚Öi de baz─â melifer─â din zona carpatic─â a ╚Ť─ârii noastre ╚Öi chiar ├«n unele zone ├«nvecinate.

ÔÇŁS─â respect─âm ghidul de bune practici!ÔÇŁ

A doua problem─â ridicat─â de cresc─âtorii de albine din Banat a fost cu privire la pesticidele din agricultur─â, cum sunt neonicodinoidele, dar ╚Öi alte substan╚Ťe utilizate ira╚Ťional, care, spun ei, omoar─â mii de familii de albine anual.

Petre Doda, pre╚Öedintele ACA Timi╚Ö, a explicat: “Pentru a nu exista probleme ╚Öi pentru ca albinele s─â nu moar─â din cauza neonicotinoidelor ╚Öi a altor tratamente trebuie s─â existe o comunicare foarte str├óns─â ├«ntre fermieri ╚Öi apicultori.

Noi depindem de ei, dar ╚Öi ei depind noi. Polemizarea este f─âcut─â ╚Öi de albine a╚Öa cum ╚Ötim cu to╚Ťii. A╚Öadar trebuie s─â convie╚Ťuim ╚Öi s─â existe o rela╚Ťie de prietenie ╚Öi bun─â colaborare, nu de conflict ╚Öi du╚Öm─ânieÔÇŁ. Un  lucru este clar ╚Öi sus╚Ťinut de produc─âtorii de miere din Banat: fermierii trebuie s─â respecte normele de tratament al culturilor ╚Öi cantitatea de substan╚Ť─â pe care o folosesc pe c├ómp.

Atunci nimeni nu va mai suferi, iar albinele nu vor mai muri. Există un ghid de bune practici în agricultură și în apicultură. Acela trebuie respectat de fermieri și de crescătorii de albine.

ÔÇŁProblema este c─â ne mor albinele ╚Öi arunc─âm vina unii pe al╚Ťii. Trebuie s─â fim uni╚Ťi, s─â comunic─âm ╚Öi s─â c─âut─âm solu╚Ťii utile pentru ambele p─âr╚Ťi. Fiecare are nevoie de cel─âlalt: noi de agricultori ╚Öi agricultorii de apicultoriÔÇŁ, a declarat Doda.

De c├ó╚Ťiva ani apicultorii din Banat ╚Öi din ├«ntreaga ╚Ťar─â str├óng semn─âturi pentru interzicerea neonicotinoidelor. E o ini╚Ťiativ─â cet─â╚Ťeneasc─â sus╚Ťinut─â de mai multe ╚Ť─âri din Occident, la care ╚Öi ACA Rom├ónia a aderat. Apiculturii vor s─â adune 1 milion de semn─âturi. Documentul va fi depus ├«n Parlamentul European pentru a fi interzise neonicotinoidele ├«n agricultur─â.  

A treia problem─â ridicat─â de cresc─âtorii de albine a fost ├«n leg─âtur─â cu mierea falsificat─â existent─â pe rafturile magazinelor. ÔÇŁS─â fim cinsti╚Ťi, ├«n ultima vreme, unii dintre noi au ├«nv─â╚Ťat s─â fie ╚Ömecheri. Trebuie s─â recunoa╚Ötem c─â sunt apicultori care adaug─â zah─âr sau alte adaosuri de siropuri, dar nu este bine deloc.

Nu putem generaliza, dar mai sunt cazuri izolate și mi-aș dori să nu se mai întâmple acest lucru. E un mare păcat și ne pierdem noi credibilitatea.

Noi facem 60-70 de analize pentru mierea care merge la export ╚Öi vreau s─â spun c─â este de foarte buna calitate. A╚Öadar consuma╚Ťi mierea rom├óneasc─â fiindc─â este de foarte buna calitate. Facem analize ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte substan╚Ťele provenite din organisme modificate genetic.

├Än zona Timi╚Ö-Arad, exist─â acel hibrid de  porumb modificat genetic care se cultiv─â intens ╚Öi este declarat an de an ├«n cultur─â. Sigur nu este un pericol dar noi trebuie s─â facem aceste analize fiindc─â a╚Öa ni se cereÔÇŁ, a spus Fetea. 

Apicultorii sus╚Ťin c─â ├«n Rom├ónia se consum─â 800 de grame de miere pe cap de locuitor. ├Än Europa sunt peste 600.000 de apicultori ╚Öi produc 250.000 de tone, dar consum─â 500.000 de tone, a╚Öadar jum─âtate o import─â.

Comentarii

comentarii