Acasă Administraţie „Arad, Capitala Europeană a Culturii” înghite milioane de euro de la bugetul...

„Arad, Capitala Europeană a Culturii” înghite milioane de euro de la bugetul local

DISTRIBUIȚI

arad 2021Arădenii vor ca municipiul de pe Mureș să devină „Capitală Europeană a Culturii” 2021 și s-a lansat într-o competiție alături de mai multe orașe din România. Numai că, acest lucru îi va costa cam scump pe arădeni. Primăria Aradului a făcut calcule și intenționează să investească zeci de milioane de euro în acest proiect, bani pe care tot arădenii îi vor plăti.

Primarul Falcă vrea reinventarea Aradului

Ani de zile nu s-a făcut nimic pentru instituțiile de cultură din Arad, iar cinematografele centrale au devenit… biserici neoprotestante. În centrul orașului riști să-ți cadă o țiglă sau o cărămidă în cap, însă arădenii trec peste aceste neajunsuri și vor ca orașul lor să devină „Capitală Europeană a Culturii” 2021. Consilierii locali au fost chemați să voteze o Hotărâre de Consiliu local municipal, promovată chiar de edilul Gheorghe Falcă, prin care aprobă cheltuirea a multe milioane de euro. „Candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 nu se rezumă numai la pregătirea unui program cultural pentru anul respectiv, ci se constituie într-un proiect major de dezvoltare urbană, care are în vedere mai multe aspecte ale vieţii urbane. În acest sens, până în anul 2025, Aradul îsi structurează direcţiile de acţiune astfel încât ele să contribuie la concretizarea proiectului, precum si la dezvoltarea urbană, prin punerea în valoare a patrimoniului său natural, reinventarea Aradului Cultural, renaşterea oraşului prin evidenţierea obiectivelor sale emblematice”, spune Gheorghe Falcă în expunerea de motive a Hotărârii pe care a inițiat-o. Deci, Aradul se reinventează, dar pe foarte mulți bani.

Cumpără și renovează tot ce a fost lăsat în paragină

Cinematograful din cartierul Grădiște a fost lăsat în paragină de ani de zile, dar acum este un moment prielnic pentru a fi renovat. Și cinematograful Studio a fost abandonat de peste un deceniu și localul este complet distrus. Cinematografele Dacia și Mureșul, aflate într-o stare mult mai bună, au devenit biserici neoprotestante. Primăria a decis să reabiliteze și cinematografele părăsite. Așa că, vor fi reabilitate învelitoarea, faţada principală şi sala de spectacole de la Filarmonica de Stat Arad, dar și clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, cinematografele Grădişte și Studio, va fi amplasat Monumentul Marii Uniri și va fi amenajat Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare. Valoarea totalã a acestor lucrări este de 25.925.000 de euro. De asemenea, se va cheltui suma de 17 milioane de euro pentru ca în perioada 2016-2026 să fie achiziţionate şi reabilitate Teatrul Vechi şi Casa Hirschl, Turnul de Apă, Casa Marta, Zona Industrială Teba, Pavilionul Secession Parc. Adică, clădiri care au fost lăsate ani de zile în paragină și au devenit într-o perioadă raiul boschetarilor, care au distrus tot ce au putut și apoi au plecat. Cu 12.671.000 de euro vor fi amenajată şi extinsă Faleza Mureş și amenajat Clubul Sportiv Nautic. 59 de milioane de euro vor fi cheltuiți pentru reconversia şi revitalizarea Ansamblului Cetăţii Aradului, amenajarea Grădinii Centrale în Cetatea Aradului, realizarea şi amenajarea unor spaţii de creaţie, inclusiv rezidenţiale, amenajarea de spaţii pentru expoziţie, producţie şi desfacere produse din manufacturi tradiţionale. „Suma devine accesibilã doar dacă oraşul va câştiga acest titlu, fiind o garanţie în faţa juriului internaţional privind determinarea autoritãţilor de a implementa proiectul”, spune Gheorghe Falcă în expunerea de motive a Hotărârii pe care a inițiat-o. Edilul însă a omis să explice arădenilor de ce aceste obiective i-au trezit abia acum atenția, la mai bine de un deceniu de când conduce autoritar destinele Aradului…

Comentarii

comentarii