Acasă Editorial Arafat și masca lui Zorro

Arafat și masca lui Zorro

4669
DISTRIBUIȚI

Pentru cine a urmărit ieri seară (joi, 25 martie, de Ziua Bunei Vestiri) prestația, în direct, a lui Raed Arafat, poate a observat ceva nou în ”imaginea de sine” a domnului secretar de stat. De stat la stat. Pe figura sa a apărut o nouă mască de protecție, alta decât cea pe care o purta mereu, adică albastru (nu de metil) mai exact, neagră! Masca neagră este pentru mulți dintre cei care purtăm elementul indicat de reguli, una mai neconformistă, nu aduce a spital, nici a personal medical, pur și simplu este în contrast cu cele din farmacii, este un fel de ”masca lui Zorro”, la altă scară a mesajului. La altă scară a metaforei. Raed Arafat a ales, în context oficial, în fața presei din București, sub reflectoare, singur, fără alți miniștri sau însoțitori de ”bord”, să fie un fel de Zorro.

Tonul lui, privirea încruntată, ochii exoftalmici, atitudinea militară, tonul apăsat, toate au sugerat începutul unei noi ere: a uneia dure, aproape opresive, amenințătoare. Ce este asta? Pe Netflix este un film despre dictatura posibilă a unei ”entități” necunoscute, care a corupt mai mulți pământeni, cărora le-a permis case luxoase, bunuri luxuriante, viață excepțională, în schimbul trădării semenilor, pe care-i transformă într-un fel de cobai. Pe care se fac experimente. Filmul se numește Colony, realizat de Carlton Cuse și Ryan J Condal, dramă științifico – fantastică și este o reflectare artistică a felului în care fricile se inoculează omenirii. Nu voi analiza filmul, desigur, ci doar spaima din film, realizată fantastic cu nișe actori impecabili. Aparatul opresiv purta, invariabil, mască neagră. Doar un simbol, desigur.

Masca lui Zorro, un personaj simpatic nu doar copiilor, riscă a deveni dintr-un simbol al protecției celor ce luptă pentru binele public, într-unul al oprimării. Felul în care Arafat a făcut publice măsurile noi pentru toată țara, sfidând deciziile locale și regionale, sună a acțiune în forță asupra comunităților.

Angela Merkel, puternica Europei, și-a cerut iertare (cu scuze!) în fața poporului german, pentru că NU s-a consultat cu președinții landurilor, anunțând carantină totală, chiar de Paștele Catolic. Lucrurile s-au corectat.

Îmi doresc să văd pe cineva din înaltele funcții cerându-și iertare pentru spaima indusă printr-o comunicare lamentabilă, prin lipsa abilităților de a genera empatie, după ce se vor lovi de pragul de sus! Nu Șoșoacă va genera pragul, nici alții, care nu cred în Coronavirus. Virusul lovește, dar apărarea în fața lui este lamentabilă.

Zorro cedează în fața actorilor slabi și fără pic de aură deasupra capului, fără lumina specifică a unor lideri autentici.

Masca lui a fost furată…        

Comentarii

comentarii