Acasă Sport Arădeni pe Khan Tengri

Arădeni pe Khan Tengri

DISTRIBUIȚI

Opt alpinişti arădeni, membri ai două cluburi din municipiu, pleacă să escaladeze Khan Tengri, supranumit şi „Stăpânul spiritelor”. Echipajul este format din membri foarte tineri, care abia au terminat liceul, până la cei experimentaţi, de peste 50 de ani. Lor li s-a alăturat şi o femeie, Minerva Vincze, o arădeancă de 29 de ani.
Alpiniştii arădeni sunt membri ale cluburilor „Altitudine” şi „Explorer” şi vor pleca din Arad în data de 23 iulie, cu trenul spre Bucureşti, apoi vor schimba două avioane, o maşină şi un elicopter până vor ajunge în tabăra de bază de la 4.000 de metri. Ei vor escalada vârful Khan Tengri, de 7.010 metri. Sergiu Jiduc este mezinul expediţiei. El are doar 19 ani şi abia a terminat cu examenul de BAC. Dar speră că pasiunea pentru munte este atât de puternică, încât va reuşi să se întoarcă teafăr la Arad şi să înceapă anul şcolar universitar fără probleme. Marius Orban, de la clubul Altitudine, ştie cât este de greu să reuşeşti. El este un alpinist cu experienţă, a escaladat mai multe vârfuri importante din întreaga lume. Soţia şi fiica sa de un an stau şi-l ascultă, sperând să-l revadă sănătos acasă. Marius Orban a trebuit să se oprească dintr-o altă ascensiune la 6.000 de metri, pentru că s-a îmbolnăvit grav. Acum nici nu se gândeşte să abandoneze. La fel ca şi fotbaliştii, spune el, alpiniştii au nevoie de susţinere. „De câte ori am fost acolo sus, am simţit că am susţinerea întregului oraş Arad”, a declarat Marius Orban. Alături de el este Ioan Filip. El spune că grupul arădenilor este bine pregătit fizic pentru a ataca Khan Tengri: au alergat pe malul Mureşului, au escaladat Munţii Zărandului şi s-au antrenat cu bicicletele la Pădurea Ceala. Însă, cel mai important lucru este aclimatizarea lor. Ei pleacă din România de la temperaturi de plus 30 de grade şi vor ajunge pe vârf la minus 30 de grade. Vremea este capricioasă şi poate fi un adevărat rival pentru alpiniştii arădeni.
Ei speră ca în 15 august să fie din nou acasă. Se vor întoarce cu fotografii, dar intenţia lor este să realizeze şi un film documentar despre Khan Tengri.

Comentarii

comentarii