Acasă Eveniment Arieşeniul a aruncat mănuşa. Cei provocaţi sunt mulţi, în frunte cu moţii...

Arieşeniul a aruncat mănuşa. Cei provocaţi sunt mulţi, în frunte cu moţii din… Arieşeni

DISTRIBUIȚI

FOTO

Munţii Apuseni au frumuseţea lor aparte. Iar atunci când vine vorba de milenarii lor locuitori, moţii adică, cuvintele nu ajung pentru a-i caracteriza. Probabil că, în deplină cunoştinţă de cauză, doamna Maria Oprea, directorul agenţiei de turism Elmaria, domnul Ionică Mocanu, patronul pensiunii Casa Moţului, şi domnul Cristi Paşca, patronul pensiunii Vraja Muntelui, ambele din Arieşeni, au hotărât să se ia la trântă – la figurat – cu nerecunoscătorii guvernanţi (din ’90 încoace!), cu ambiţioasa concurenţă, dar şi cu propriul destin. Aşa s-a născut ediţia I a Târgului de Artă populară şi culinară din Ţara Moţilor, de la Arieşeni.

Domnul Ionică Mocanu, patronul pensiunii Casa Moţului, şi-a luat harnica soţie, doamna Gheorghina, şi pricepuţii săi angajaţi şi a făcut din pensiune (cu interiorul său impecabil şi rustic amenajat), dar şi din curtea sa mare şi primitivă un loc de poveste şi de povestit pentru ediţiile viitoare.

Invitaţii (printre care membrii Club Rotary din Timişoara, întotdeauna acasă aici), reprezentanţi de agenţii de turism (la loc de cinste, Ultramarin Timişoara), ziarişti, dar şi turişti – veniţi invitaţi, dar şi neinvitaţi, însă bineveniţi – au început să sosească încă de vineri de la prânz.

Iar atunci când primele pahare de palincă, afinată şi zmeurată au început să dezlege limbile, preoţii din Arieşeni au dat semnalul, odată cu tulnicele ce nu puteau lipsi de la deschiderea Târgului, că întâmplarea poate să înceapă. Cu distinsul profesor universitar doctor Iosif Viehmann (cel care la 87 de ani încă este speolog activ) în postura de amfitrion, primele zeci de minute au trecut ca şi secunda. Lumea (peste 100 de suflete adunate în restaurantul pensiunii Casa Moţului) a ascultat vrăjită poveştile celui ce a lucrat cot la cot cu celebrul Emil Racoviţă şi are mândria de a fi descoperit urmele originalului Om de Vârtop, în peştera cu acelaşi nume.

A doua zi a fost plină şi neîncăpătoare. În timp ce invitaţii, îmbarcaţi în microbuze şi autoturisme, au vizitat, pe rând, staţiunea Vârtop, Peştera Scărişoara, Peştera Poarta lui Ionele, pensiuni precum Vraja Muntelui, Valea Brazilor, Casa de Piatră, ori au poposit în curţile primitoare ale moţilor, la Casa Moţului se punea la cale tot ce urma să se întâmple după amiază.
În cazane fierbea de zor zeama de picioarcă (cartofi cu afumături), carnea de porc, se pregăteau aluatul şi umpluturile de gem şi brânză pentru plăcintele moţeşti, se pregătea pălinca şi vinul fiert (binevenite pe o ploaie mocănească ce însă nu a putut învinge ambiţia admirabilelor gazde ale manifestării!).

Pe scena încropită încă de cu o seară înainte au început să urce dansatorii şi cântăreţii, ilustrând bogatul folclor al moţilor, veniţi de la Arieşeni, Gârda de Sus, Alba Iulia şi Câmpeni. Când a văzut că nu e de joacă cu ambiţia moţilor, spre seară până şi ploaia s-a oprit, lăsând soarele să poposească pe feţele fericite ale tuturor: organizatori, participanţi şi invitaţi.

Prima ediţie (pentru că sigur vor urma şi celelalte) a Târgului de Artă Populară şi artă culinară din Ţara Moţilor a demonstrat că indiferent de opacitatea celor care nu au ochi pentru acest ţinut mirific sau de concurenţa care – din fericire – există, turismul din Munţii Apuseni promite multe şi frumoase lucruri! În virtutea bunei prietenii şi colaborării a autorului cu doamna Lia Lucia Epure (director al ziarului ZIUA de Vest), invitată în mod special la Arieşeni – care însă din motive obiective a pierdut această şansă extraordinară de a fi acolo – mă bucur să fi pus sub ochii dumneavostră, stimaţi cititori, aceste rânduri. Prin care, sunt convins, mulţi au redescoperit această destinaţie care este acolo mereu şi vă aşteaptă: Minunaţii noştri Munţi ai Apusenilor, dintotdeauna! La Arieşeni veţi fi oricând ACASĂ!

Text şi foto: Ioan Alexandru Tătar

Comentarii

comentarii