Acasă Cultura Art Encounters și La două bufnițe organizează cea de-a treia sesiune a...

Art Encounters și La două bufnițe organizează cea de-a treia sesiune a lecturilor colective lunare

DISTRIBUIȚI

Vineri 16 august, de la ora 17.30, Art Encounters și librăria La două bufnițe, din Piața Unirii Timișoara, organizează cea de-a treia sesiune a lecturilor colective lunare, unde gazdă va fi artista Adriana Gheorghe.

Cu un simţ ireverent al hibridității dintre teorie și practică și al indeterminării ca forță politică și poetică în relație cu varii contexte (conceptuale, fizice, umane), Adriana Gheorghe a lucrat în ultimii zece ani transdisciplinar.

Ea s-a dedicat cercetării performativității, reformulate încontinuu, ca practică artistică și de viață (în care relația umanului cu limbajul și reprezentarea este un exercițiu performativ de imaginare constantă, iar noțiunea de subiectivitate e regândită neidentitar în termeni de conștiință și potențialitate nelimitată).

“Se poate ca fragmentele de text recomandate pentru lectură să aibă prea puțină legătură cu experiența de lectură propriu-zisă propusă.

La fel de bine, după un timp, s-ar putea ca relația dintre acestea (plus orice alt conținut cognitiv ar mai putea apărea) să devină profund relevantă și explicită.

Distanța, disocierea, dinamica contraintuitivă, paradoxul și alte strategii de dinamizare-nuanțare a producției de sens stabil – toate sunt indicii pentru tipul de aproximări agreate în definirea performativității.

Performativitatea ca frecvență a percepției care invită, de ambele părți ale receptării, la conștientizarea potențialului nesfârșit (al umanului) de a se imagina.

Performativitatea ca panică inter-medială, tulburând un format prestabilit (poate arăta ca o lectură colectivă, dar nu va fi neapărat; poate fi anunțată ca orice altceva, dar va fi fix o lectură colectivă).

Vom citi fragmente dintr-un text teoretic al Bojanei Cveijic, poate și alte lucruri ‘riscante’”, explică Adriana Gheorghe.

Ea și-a prezentat lucrările la Salonul de proiecte, Tranzit, ZKM Karlsruhe, ICR Berlin, MNAC București, Brut Viena, Akademie Solitude, TanzFaktur Köln, KuLe Berlin, PACT, CNDB, PAF St. Erme, Atelier 35, ODD București.

În ultimii cinci ani, a colaborat constant, invizibil și implicit cu Alina Popa, alimentând o practică cu potențial infinit și transgresie poetică și reală.

Ea și-a extins practica artistică la curatoriere de performance formulându-și propriile contexte de prezentare (“Teorie vie durațională”, Salonul de proiecte, 2018) sau cercetare.

În prezent, curatoriază “procese performative și oameni, invitându-și colaboratorii să creeze împreună o societate bazată pe co-inerență, în diferite forme de materie și spirit”.

Parte a Bienalei Art Encounters din 2019, această serie de lecturi de grup pune accent pe meritele producției colective de semnificație și pe diversitatea metodelor și materialelor de citit.

Modelată de gazda invitată, fiecare sesiune va fi diferită în ceea ce privește formatul și conținutul.

Lecturile colective preced și vor continua în cadrul Platformei de Publicații Independente, organizată de Bienala Art Encounters 2019 în colaborare cu Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara în perioada 23-26 octombrie 2019.

Lecturile colective oferă posibilitatea de a dezvălui împreună o serie de gânduri și idei care traversează această ediție a Bienalei.

Bienala Art Encounters 2019 / Art Encounters 2019 Biennial
Expoziție/ Exhibition: 20 septembrie – 27 octombrie 2019

Organizator: Fundația Art Encounters, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Co-organizatori: Primăria Municipiului Timișoara, Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Fundația Triade, Timișoara 2021, Consiliul Judeţean Timiş.


Comentarii

comentarii