Acasă Actualitate Artă în orice! Artă totală! Memoria apei de la Timișoara și marele...

Artă în orice! Artă totală! Memoria apei de la Timișoara și marele arhitect László Székely

DISTRIBUIȚI

Artă în orice! Artă totală! Art Nouveau! Memoria apei Timișoara o datorăm arhitectului László Székely, cel care a proiectat clădirea „Turbinelor” de pe Bega (1910), prima Uzină de Apă a Timișoarei (1914), actualul Muzeu al Apei și Uzina de Apă Industrială (1916), toate superbe îmbinări între artă și industrie.

László Székely, primul arhitect șef al Timișoarei, s-a născut în 1877, în Salonta, județul Bihor.

Pasiunea pentru construcții a moștenit-o de la tatăl său, antreprenor și maistru constructor. A studiat Școala de Arhitectură a Universității Politehnica din Budapesta, și-a continuat studiile în Italia, a revenit la Budapesta unde a lucrat o perioadă, apoi a fost numit arhitect șef al Timișoarei, în 1902, la 25 de ani. Majoritatea lucrărilor sale au fost proiectate în stilul Art Nouveau și cel eclectic, cu influența școlilor de la Budapesta și Viena.

Amprenta lui este definitorie pentru cum arată astăzi Timișoara. A proiectat zeci de palate rezidențiale, cele mai cunoscute de pe Corso, și clădiri publice industriale, din păcate, multe fiind distruse, abandonate sau în ruină: Clădirea Abatorului (1904-1905), Fabrica de Ciorapi (1908) sau Cazarma Pompierilor (1905-1906).

În 2002, în semn de recunoaștere, László Székely a fost numit Cetățean de Onoare al Timișoarei. În parcul Carmen Sylva a fost așezat, în 2003, un bust al inginerului, iar o stradă din Timișoara îi poartă numele.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Loredana Leordean, din cadrul Aquatim, a explicat: ”Uzina de Apă Urseni, azi Muzeul Apei, o adevărată „bijuterie” în stil Secession industrial, este dovada vie a crezului după care s-a condus Laszlo Szekely, primul arhitect șef al Timișoarei, de a da și clădirilor industriale valențe estetice, prin atenția la detaliu, proporții și folosirea motivelor decorative. „Artă în orice”, arta totală, Art Nouveau, oricum i-am spune, o simțim de cum pășim în Muzeul Apei, un loc plin de armonie și frumusețe”.

Comentarii

comentarii