Acasă Cultura Arta, tehnologia și ecologia se intersectează în Electric Somatic, un nou proiect...

Arta, tehnologia și ecologia se intersectează în Electric Somatic, un nou proiect dezvoltat de asociația Noi Re-Creăm

DISTRIBUIȚI

Asociația Noi Re-Creăm din Timișoara lansează în 2025 un nou spectacol interdisciplinar care aduce împreună dansul, sunetul și arta vizuală într-un mod inedit. Cinci artiști colaborează pentru a crea un performance viu, în care mișcarea, sunetul și spațiul vizual se influențează și se construiesc reciproc, ca un organism în continuă transformare.

Inițiat de coregrafa Alexandra Gîrbea, proiectul Electric Somatic îmbină mai multe forme de artă: performance de dans, instalație sonoră, artă interactivă și scenografie experimentală.

Ce aduce nou acest proiect? O cercetare artistică despre cum corpul aflat în mișcare poate genera sunet, cu ajutorul unor senzori tactili și al unui sistem de bio-feedback. Dansul nu este doar mișcare, ci și sursă de sunet – într-un circuit în care corpul devine parte activă din instalație.

Ideea s-a conturat în colaborările din ultimii ani dintre coregrafa Alexandra Gîrbea și artistul sonor Uțu Pascu, și pornește de la proprietatea de conductor electric al corpului. Acest principiu e transformat într-o metaforă artistică despre cum suntem conectați unii cu alții și cu lumea din jur.

Proiectul a început în aprilie, cu o primă rezidență de creație, și continuă în iunie cu o etapă de cercetare interdisciplinară, unde artiștii explorează legătura dintre corpul uman, sunet și materie.  În această etapă, artistul vizual Nimbert Ambrus și sound designerul Uțu Pascu construiesc o instalație interactivă analogică, cu structuri metalice, circuite electrice și sintetizatoare. Instalația va fi activată prin performance de Alexandra Gîrbea și Denis Bolborea, coordonați de coregrafa și dramaturga Andreea Novac.

Toamna aduce alte două rezidențe de creație, care vor pregăti premiera spectacolului – programată pentru finalul lunii octombrie, la Timișoara și București.

Electric Somatic nu e doar despre artă și tehnologie, ci și despre relațiile dintre oameni, natură și obiecte. Spectacolul pornește de la ideea că ecologia înseamnă, de fapt, o rețea de relații – cu noi înșine, cu ceilalți și cu tot ce ne înconjoară. Iar totul începe din corp – locul de unde putem învăța să ne reconectăm la lume.

Proiectul este co-finanțat de AFCN, și face parte din programul „Cadre și Forme în dansul contemporan”, dezvoltat de asociațiile Noi Re-Creăm și Unfold Motion, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

 

Comentarii

comentarii