Acasă Actualitate Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de Prințul de Liechtenstein....

Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de Prințul de Liechtenstein. 7.000 de euro pentru un trofeu cu punctaj record

1971
DISTRIBUIȚI

Arthur, cel mai mare urs brun din România în vârstă de 17 ani, a avut ghinionul să cadă victimă unui vânător de trofee. Dar nu oricui, ci Prinţului de Liechtenstein, care a plătit în luna martie 7.000 de euro pentru uciderea sa.

Organizaţiile de mediu cer acum interzicerea vânătorii de trofee şi au lansat în acest sens şi o petiţie online, unde 1.000 de români au semnat deja.

Uciderea lui Arthur a avut loc într-o perioadă în care Ministerul Mediului a dat o derogare pentru împuşcarea unei ursoaice cu pui, care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Doar că Prinţul Emanuel nu a împuşcat ursoaica, ci pe Arthur.

“Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

“Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii.

Alfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria. „Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.“

Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. ”Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu. adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte muşt despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal.

”La nivelul Gărzii de Mediu, încă din 29, am declanşat o anchetă, avem deja oameni în teren, luăm la evaluat trofeul, modul în care a fost făcută de fapt evaluarea trofeului, am luat toate hârtiile care au stat la bază, le cercetăm, avem echipa în teren care vrea să stabilească ce anume a fost împuşcat, ce trebuia să fie împuşcat de facto şi toate documentele astea vor constitui un dosar care foarte probabil va merge către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Trebuie să vedem dacă evaluarea este făcută corect sau incorect, avem o pagubă în momentul respectiv dacă noi constatăm că evaluarea a fost făcută incorect şi vrem să mergem înainte cu Poliţia Română, să investigăm cazul respectiv şi să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv şi dacă documentele au fost întocmite corect, dacă de la primele sesizări au fost făcute pentru ursoaică sau pentru un urs. în documente se vorbeşte foarte mult de un exemplar de urs şi doar într-un singur loc e specificat ”ursoaică cu pui” şi vrem să vedem dacă declaraţiile celor care au făcut sesizările vizând pagubele făcute de ursoaică sunt reale sau nu se confirmă” a precizat şeful Gărzii d eMediu Octavian Berceanu.

”Vrem să stopăm orice incident similar în viitor, care ne face de ruşine în cazul acesta trebuie să cercetăm punct cu punct ce s-a întâmplat împreună cu alte instituţii ale statului”, a adăugat el.

Comentarii

comentarii