Acasă Eveniment Artist în sculptura miniaturală

Artist în sculptura miniaturală

DISTRIBUIȚI

Cel mai tare într-o artă încă nedescoperită de români…

Milioane de miniaturi ce reprezintă copii perfecte ale unora dintre cei mai cunoscuţii fotbalişti: Fabregas, Robin van Persie, sau Samuel Eto’o au fost vândute în întreaga lume datorită unui artist timişorean. Modelele originale după care au fost bătute toate copiile concepute de Paul Deheleanu (35 ani) au fost vândute cu peste 2.000 de euro unei firme spaniole de miniatură. Timişoreanul este cel mai tare într-o artă pentru care momentan românii nu pun mare preţ  – miniaturistica. Paul Deheleanu este cunoscut însă în întreaga lume pentru modelele istorice. Napoleon Bonaparte, Iulius Cezar „Baronul Roşu” din al doilea Război Mondial sauŢarul Nicolae al II-lea au fost reproduşi în amănunt, până la nivelul detaliilor firelor de păr răzleţe.

Daltă înlocuită de instrumente stomatologice

Operele ce par adevărate statui sunt reproduse la scări între 30 şi 50 de centimetri. Modelul este vândut de regulă unei firme de miniaturism pe câteva mii de euro, iar apoi acesta este reprodus la scară largă şi vândut cu preţuri între 20 şi 50 de euro. Uneori colecţionarii intervin şi strică afacerile marilor producători de miniaturi. Timişoreanul lucrează şi două luni la cele mai complicate personaje. Pentru a reda totul până la cele mai mici detalii acesta a studiat şi anatomia. Atelierul de la care pleacă modele către marile firme de miniaturism din lume este acum propriul apartament din Timişoara. Paul lucrează în special noaptea, iar instrumenetele pe care le foloseşte seamănă izbitor cu cele ale medicilor stomatologi.

Destinul a ales pentru el

Paul Deheleanu a avut o carieră şi un traseu ciudat. În liceu a câştigat la două ediţii primul loc la Concursul Naţional al Liceelor de Arte Plastice. A devenit expert în sculptură. În plină glorie în România, după ce a câştigat mai multe mari premii ale Uniunii Artiştilor Plastici, acesta pleacă să facă artă în Spania. „Am plecat în 2000, chiar după ce am câştigat cel mai important premiu din carieră. Simţeam că stăteam într-o ţară în care totul era fictiv şi în care toţi voiau să plece”. A plecat la o mătuşă în Granada fără să ştie clar unde se duce. Destinul i l-a scos absolut întâmplător în faţă pe preşedintele Asociaţiei Miniaturiştilor din Granada şi de atunci viaţa lui avea să se schimbe radical.

Două zile centimetrul de artă

A făcut la început modele pentru banalii soldăţei de plastic, dar spaniolii şi-au dat rapid seama că timişoreanul poate mai mult. A început rapid o adevărată bătălie pentru personaje istorice confecţionate până la cel mai mic detaliu de Paul Dehelanu. „Un personaj istoric reprodus după modelul care îl fac poate costa în jur de 40 de euro în magazine. Cu modelul original este mult mai complicat. Nu pare ceva foarte natural să încerci să le explici oamenilor de ce uneori munceşti o lună sau două la o miniatură de 30 de centimetri. Migală până la cel mai mic detaliu, până la ultima cută a hainei şi trăsătură a feţei, tot ce am învăţat mi-am pus în joc în slujba miniaturii”, povesteşte Paul Dehelanu. Modelele lui Paul Deheleanu sunt adevărate opere de artă în miniatură, sunt făcute de regulă dintr-un fel de răşină cu aspect de argilă. O singură operă poate fi asamblată şi din 20 de bucăţi, ca un veritabil puzzle.

Expoziţii de miniatură la Timişoara

Uneori arta cere şi sacrificii. Când i s-a comandat un model al celebrului fotbalist camerunez Samuel Eto’o a studiat zeci de poze cu acesta. „A fost nevoie să-mi cumpăr chiar şi un tricou cu Samuel Eto’o. M-am pozat de mai multe ori în oglindă pentru a putea surprinde toate cutele hainelor. Orice este important şi contează în miniatură. Specialiştii, dar mai ales adevăraţii colecţionari fac diferenţa de fiecare dată. În România nu există aşa ceva. Vreau neapărat să organizez câteva expoziţii aici pentru a schimba optica bănăţenilor despre miniaturism. În Europa şi în întrega lume este o adevărată industrie”, spune Paul Deheleanu.

Ghost Rider – ultimul model

Timişoreanul care a revenit în ţară după ce a lucrat peste zece ani pentru cea mai mare firmă de miniatură din Spania, Andrea Miniatures, vrea să schimbe percepţia românilor despre această artă. Visul lui Paul Deheleanu este să ajungă să sculpteze statui adevărate. La fel de exacte şi impresionante cum reuşeşete să le facă în miniatură. Ultimul personaj la care lucrează şi al cărui model a fost deja adjudecat în schimbul a 2.000 de euro este personajul Ghost Rider. Un model extrem de complicat şi secret până nu va fi înregsitrat ca marcă. Deheleanu nu mai face în acest momemnt parte din rândul Uniunii Artiştilor Platici din România. El a fost acceptat în 2000, dar în acelaşi an pleca din România. Acum el a fost înştiinţat că dacă mai vrea să fie artist cu acte şi respect trebuie să plătească cotizaţia pe cei 12 ani cât a lipsit din ţară…

 

Comentarii

comentarii