Acasă Cultura Artista Ioana Sisea a lucrat 5 ani la expoziția deschisă la Kunsthalle...

Artista Ioana Sisea a lucrat 5 ani la expoziția deschisă la Kunsthalle Bega până în 25 februarie

DISTRIBUIȚI

La Kunsthalle Bega Timișoara, până în 25 februarie, este deschisă expoziția Ioanei Maria Sisea, „Vremea recoltei” ce face referire la activitățile agricole din jurul casei bunicilor, dar este și un tribut pentru procesele care implică muncă fizică, atât în artă, cât și în viața zilnică. Instalația vorbește despre intimitatea memoriei trăite examinate sub lupă.

Expoziția este curatoriată de Anca Verona Mihuleț și Iris Ordean.

În contextul primei prezentări a proiectului în spațiul Kunsthalle Bega Box, șiragurile de mărgele sunt așezate unele lângă celelalte pentru a genera ziduri penetrabile care descriu amprenta casei bunicilor. Fiecare zid de mărgele este specific unei camere, fiind realizat din obiectele divizate care au fost odată parte a respectivei încăperi. Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara în cadrul programului prioritar „Repere în cultură”.

„Labirintul face parte din ciclul timpului, de a te regăsi în locul în care ai început, o reprezentare a memoriei și a imaginației. Amintirea, ca timpul, nu poate fi percepută fără plasarea în spațiu; imaginarea acesteia ca un loc fizic înseamnă a o transforma într-un spațiu în care se află conținutul său, iar ceea ce are locație poate fi vizitat și revizuit, necesitate pentru aprofundarea călătoriei”, scrie Blok Magazine.

“… Asemenea unui cercetător ce-și pregătește acribic documentarea, Ioana a inventariat mai întîi toate obiectele casei, bucată cu bucată, le-a sistematizat taxonomic, pe materiale – sticlă, lemn, metal –, le-a notat, indexat, fotografiat, iar apoi, cu aceeași meticulozitate și rigoare de cercetător, le-a transformat: a topit sticla și a modelat-o în forme sferice, ca niște mărgele, metalul l-a prefăcut în discuri, lemnul l-a traforat în elemente rotunde, iar materialele textile le-a tăiat în cercuri. Cinci ani a durat munca, fizic vorbind. Cinci ani în care Ioana a șters de pe obiecte urmele materiale ale memoriei imediate și le-a adus la forma abstractă a unor semne cu care poate iniția o nouă scriere. Un alfabet valabil peste timp, care să refacă, artistic, mitologia locului pierdut, la care rezonăm cu toții…”, explică ultimul număr din “Periscop.” al “Observatorului cultural”.

Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara în cadrul programului prioritar „Repere în cultură”.

Comentarii

comentarii