Acasă Cultura Artiştii Aitch şi Saddo aduc expoziţia „The Golden Hours” la Galeria Calina

Artiştii Aitch şi Saddo aduc expoziţia „The Golden Hours” la Galeria Calina

DISTRIBUIȚI

După „Ecranul transparent” (Diana Vidraşcu) şi „Instalaţiile bunicii” (Suzana Dan), la Galeria Calina din Timişoara se deschide a treia expoziţie din programul curatorial „Camera Lucinda”. Luni, 14 mai, de la ora 18.00, spaţiul expoziţional de pe strada Mărăşeşti nr. 1-3 găzduieşte vernisajul expoziţiei „The Golden Hours”, a artiştilor Saddo şi Aitch.

 

Conform prezentării făcute de Diana Marincu, coordonatoarea programului „Camera Lucinda”, Aitch îşi reconstruieşte istoria personală prin alter-ego-urile şi personajele propriei biografii. Se întoarce într-un univers care la şapte ani încăpea într-un apartament cu trei camere, „locuit” de bunici, zâne, mirosuri familiare şi furnici înfricoşătoare. Recuperând amintirile „fetiţei”, ea reface povestea care constituie identitatea şi îi dă sens.

Pe de altă parte, Saddo observă cu atenţie bizareriile lumii în care trăieşte şi le adună într-o arhivă de senzaţii şi impresii, alcătuind un monstruos portret oniric al societăţii de azi. Artistă, ilustratoare, creatoare de haine şi accesorii, Aitch a studiat grafica la Timişoara, a locuit o vreme la Berlin, iar acum locuieşte în Bucureşti, ocupându-se de un proiect numit „VatraCollective”, împreună cu Saddo şi Kitra.

Arta sa a evoluat în ultimii ani de la lucrări cu elemente bizare şi religioase, combinate cu creaturi fantastice în scene suprarealiste, la desene şi picturi cu influenţe fashion, colorate, elegante. Aplică experienţa sa de graficiană şi ilustratoare în crearea de personaje tridimensionale, din material textil cusut şi umplut sau personaje modelate din lut şi chiar haine făcute de mână. Artist, ilustrator şi muralist român,  Saddo şi-a început „cariera artistică” în calitate de membru fondator al unuia dintre primele grupuri de street art din România, The Playground, acum 6-7 ani, la Cluj.

Activitatea sa de street artist i-a adus un aer proaspăt şi distractiv  în procesul de a face artă, fiind o perioadă foarte creativă şi prolifică. Astfel, i s-a deschis calea spre scena de street art naţională şi internatională, spre arta lowbrow/pop surrealism şi spre o activitate mai intensă în expoziţii şi galerii din Bucureşti, Timişoara, Berlin, Viena, New York, Copenhaga, Montreal, Los Angeles, Glasgow, Stockholm, Salvador.

Unul dintre proiectele mai recente este din nou unul colectiv, un spaţiu alternativ, galerie/shop/studio în care un grup de artişti, ilustratori sau designeri îşi exersează flerul de curatori, încercând să aducă în atenţia publicului românesc arta urbană, arta lowbrow şi fenomenul  jucăriilor urbane.
Aitch&Saddo locuiesc, gătesc şi lucrează împreună. Printre proiecte lor se numără expoziţiile de la Supalife Kiosk şi Box 32 din Berlin, As If By Magic, în colaborare cu Other, Dixon, Labrona, Produkt şi 1010, la Neurotitan Gallery în Berlin şi un proiect comun în cadrul evenimentului Detour, organizat şi sprijinit de ICR Tel Aviv, la Holon, Israel, când cei doi au lucrat împreună la pictarea unui amfiteatru sub formă de ou de mari dimensiuni, transformându-l într-un peşte uriaş, în al cărui stomac se află un personaj cu cap de pasăre.

Comentarii

comentarii