Acasă Actualitate ASF a decis ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Euroins. Societatea de asigurare...

ASF a decis ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Euroins. Societatea de asigurare poate intra în faliment

DISTRIBUIȚI

Euroins România este prima societate de asigurări care este sancționată direct cu retragerea autorizației și trimiterea în faliment, fără a trece printr-o perioadă de administrare specială sau temporară.

ASF a decis joi seara ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Euroins. Conducerea companiei ar urma să fie preluată de Fondul de Garantare.

Consiliul ASF a decis joi seară să ridice autorizația companiei Euroins, care intră, conform legii, în insolvență. 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins, ”care are 400 de milioane de euro lipsă față de SCR, cerința de capital de solvabilitate”, potrivit unor surse Libertatea.

Pe de altă parte, surse din piață citate de Profit.ro susțin că ASF a decis joi seară să ridice doar autorizația conducerii companiei Euroins, cu posibilitatea formulării către instanță, în perioada viitoare, a unei cereri de intrare în insolvență, susțin surse din piață.

Astfel, se susține că nu este exclusă la acest moment formularea unei cereri din partea ASF către instanță de declanșare a insolvenței, după constatarea, conform procedurii, a unei astfel de stări de fapt.

Aceleași surse vorbesc că, în lipsa cererii insolvenței, varianta este începerea procedurilor de gestionare a companiei de către un administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), scrie Profit.ro.

„Până la această oră Euroins Romania și Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nici o decizie ASF privind societatea”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Euroins România.

Societatea avea un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro și un deficit al indicatorului de capital minim de peste 200 de milioane de euro, a scris Libertatea. Aceste date arată, practic, că societatea era departe de a avea sumele necesare penru a își onora obligațiile cu plata daunelor.  Așa cum a mai arătat Economica, societatea a fost sancționată de 26 de ori doar în ultimii doi ani și jumătate primind amenzi de peste 16 milioane de lei.

Firma avea la final de 2022, 2,8 milioane de clienți, încasând anul trecut circa 2,2 miliarde de lei din vânzarea de RCA. După ce decizia ASF anunțată de Libertatea  va fi publicată în Monitorul Oficial, păgubiții din accidente cu șoferi asigurați RCA la Euroins se vor putea adresa Fondului de Garantare a Asiguraților pentru despăgubiri. Tot FGA se vor putea adresa și clienții societății care doresc să denunțe polița și să primească înapoi prima echivalentă cu perioada de valabilitate rămasă. Societatea gestionează anual în jur de 150.000 de dosare de daună.

La 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului (ASF va formula cerere de faliment), toate polițele expiră automat.

Comentarii

comentarii