Acas─â Economic Asiguratul cu risc ridicat, protejat de Legea RCA

Asiguratul cu risc ridicat, protejat de Legea RCA

357
DISTRIBUIȚI

asigurarea-rcaAutoritatea de Supraveghere Financiar─â (ASF) solicit─â tuturor companiilor de intermediere ├«n asigur─âri s─â informeze de ├«ndat─â to╚Ťi clien╚Ťii asupra faptului c─â dac─â ace╚Ötia primesc de la cel pu╚Ťin trei asigur─âtori diferi╚Ťi oferte ale c─âror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul “N” – https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari fa╚Ť─â de tariful de referin╚Ť─â, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt ├«ncadra╚Ťi ├«n categoria asigura╚Ťilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clien╚Ťi pot s─â solicite Biroului Asigur─âtorilor de Autovehicule din Rom├ónia (BAAR) o ofert─â pentru ├«ncheierea unui contract RCA.

Factorul “N” este stabilit de c─âtre BAAR ╚Öi este calculat pentru un vehicul cu acelea╚Öi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicit─â asigurarea, precum ╚Öi pentru aceea╚Öi clas─â de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindric─â, cu excep╚Ťia vehiculelor cu motoare electrice, caz ├«n care se va ╚Ťine seama de puterea acestora.

├Än conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o ofert─â de asigurare calculat─â pornind de la tariful de referin╚Ť─â ╚Öi ├«i va aloca acestuia un asigur─âtor RCA ├«n vederea ├«ncheierii contractului RCA, astfel: 

  • BAAR solu╚Ťioneaz─â cererea asiguratului cu risc ridicat ├«n ceea ce prive╚Öte ├«ncheierea contractului RCA ├«n termen de maximum 20 de zile de la depunerea complet─â a documentelor solicitate de BAAR. Formularul de cerere ofert─â ╚Öi documentele solicitate se reg─âsesc pe pagina de internet a BAAR, acces├ónd urm─âtorul link: https://www.baar.ro/wp-content/uploads/2017/08/Anexa-1-la-Procedura-formular-cerere-oferta-risc-ridicat.pdf.
  • Potrivit informa╚Ťiilor disponibile pe pagina de internet a BAAR, documentele men╚Ťionate anterior se transmit la BAAR prin una dintre urm─âtoarele modalit─â╚Ťi:
  • email: riscridicat@baar.ro;
  • fax: 004 021 319 13 01;
  • po╚Öt─â: str. Vasile Lasc─âr nr. 40 ÔÇô 40 bis, et. 6, sector 2, Bucure╚Öti, cod po╚Ötal 020502.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigur─âtor RCA, oferta trebuie acceptat─â ├«n mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunic─â BAAR toate informa╚Ťiile necesare ├«n vederea elabor─ârii unei oferte de prim─â sau a aloc─ârii contractului RCA unui asigur─âtor.

Alocarea prev─âzut─â anterior este efectuat─â de BAAR odat─â cu ├«n╚Ötiin╚Ťarea asiguratului privind asigur─âtorul c─âruia i-a fost alocat contractul RCA.

Solicitarea ASF, adresat─â intermediarilor ├«n asigur─âri, vine ├«n contextul retragerii de c─âtre ASF a autoriza╚Ťiei de func╚Ťionare a Societ─â╚Ťii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. ╚Öi promov─ârii cererii privind deschiderea procedurii falimentului ├«mpotriva societ─â╚Ťii. Aceast─â stare de fapt a generat o serie de situa╚Ťii care pot afecta clien╚Ťii de produse de asigurare, prin ├«ngreunarea, ├«n anumite cazuri, a proceselor de ofertare ╚Öi de emitere a poli╚Ťelor de asigurare de tip RCA, distribuite prin intermediul brokerilor de asigurare, inclusiv pe canalele on-line de comercializare a poli╚Ťelor de asigurare.

Comentarii

comentarii