Primarul Timișoarei Dominic Fritz și conducerea Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara sunt acuzați că au anulat acordarea sporului de 15% asistenților personali deoarece a expirat buletinul de expertiza emis de DSP și nu au făcut demersurile la timp pentru a asigura continuitatea acordării acestui spor.
Într-o scrisoare trimisă asistenților personali, semnată de directorul general DAS, Emese Esztero, administrația Fritz dă vina pe o hotărâre la nivel național, stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru anularea acestui spor începând cu luni aprilie 2025.
Scrisoarea și conținutul acesteia sunt contestate de cei care se îngrijesc de persoanele cu handicap grav.
Adi și Claudia, asistenți personali, au trimis către Direcția de Asistență Socială DAS TM și Primăriei Municipiului Timișoara, în atenția doamnei director, Emese Eszteró, și a primarului Dominic Fritz, o lungă scrisoare deschisă unde sunt prezentate mai multe probleme cu care se confruntă sistemul de asistență socială al orașului care trebuie rezolvate!
De asemenea, Adi și Claudia atrag atenția și despre autenticitatea unei adrese trimise către asistenții socializare.
“Vă rugam să clarificați autenticitatea acestei poze trimise pe WhatsApp prin manageri de caz către o parte din Asistenții Personali. Apreciem empatia pe care o arătați în această hârtie pozată și trimisă la o parte din Asistenții Personali prin managerii de caz. Și știm că vă străduiți să puneți la dispoziție și să creați servicii pentru persoanele cu dizabilități. Mai știm că o parte din acestea țin de aprobările primite de la Minister și Guvern dar știm că țin și de DAS TM și Primăria Municipiului Timișoara”, atenționează Adi și Claudia.
Ei mai atrag atenția că e în regulă să se facă economii din sistemul public -asistență socială, dar se cam fac economii de la persoanele cu dizabilități grave-severe și de la asistenâi personali, economii care afectează grav calitatea vieții acestora.
“Vă rugăm să dați dovadă în continuare de înțelegere și să priviți fiecare caz strict ca pe o evidență a gravității situației, iar toate cele de mai jos ca pe realitatea pe care noi o trăim”, mai atenționează cei doi.
Ei au explicat în document că, de regulă venitul persoanelor cu dizabilități grav-severe este de 700 lei/luna prestația socială de la handicap. Nu se poate trai cu un altfel de venit!
Indemnizația de însoțitor nu este un venit cu care persoana cu dizabilități să se întrețină și conform legii ar trebui să fie predominantă la persoanele încadrate în gradul de handicap grav fără asistent personal!
Asistentul personal își asumă îngrijirea, întreținerea și răspunde de persoana încadrată în grad de handicap grav-sever:
- Este un drept al persoanei încadrată în grad de handicap grav-sever în baza legii 448/2006.
- Persoanele cu dizabilități grave severe depind complet de acest asistent personal!
- Asistentul personal este personal calificat prin Ministerul Muncii și specializat cu minim studii medii conform încadrării din L 448/2006 și 153/2017
- Asistentul personal este personal contractual angajat la cererea persoanei cu dizabilități grav severe cu un CIM pe hartie la 8 ore/zi
- Este angajat cu salatiul minim pe economie ca să asigure servicii medico-psiho-sociale specializate deci sporul asta nu este un moft și nici nu este pentru distracții. Pe Timișoara salarizarea acestora este fără aplicarea gradaților de la art. 10 L153/2017 un alt drept cu care Timișoara face economie. De exemplu 2050 lei la gradul 5 cu art 10 este 5043 adică o economie de 2993 lei brut!
- Atenție vorbim de un asistent personal care în 90% din cazuri este mama, tata, sora, fetele sau unul din neamuri care este angajat pentru 8 ore/zi, plătit cu minimul pe economie dar care în realitate asistă și îngrijesc pacientul cu dizabilități grav-severe 24/7 și din salariul minim se intreține pe el și PH pentru că NIMENI NU ÎȘI ASUMĂ riscurile îngrijirii și Întreținerii unei persoane cu dizabilități grave si severe! Vorbim de un salariu care susține 2 persoane deci de un trai atât pentru AP și PH sub standardele economie și vorbim de îngrijirea unor pacienți cu handicap grav sever că de asta au dreptul la asistent personal! Încă o economie!
- Asistentul personal asigură îngrijiri la domiciliul pacienților cu dizabilități și aparține atât de sistemul sanitar cât și de asistență socială pentru că așa îl încadrează legea. De sistemul sanitar prin serviciile de îngrijiri medicale pe care le asigură la domiciliu! De sistemul asistenței sociale prin serviciile sociale pe care le asigură la domiciliu!
Deci putem vorbi chiar de dublă specializare sau calificare! O altă economie!
- Asistentul personal pe lângă faptul ca asigură îngrijire medicală, îngrijire psihologică și îngrijire socială, răspunderea în fata legii dacă se întâmplă ceva cu pacientul pentru care este angajat! Deci, vrem sa vedem cine își asumă pe salariul minim o astfel de răspundere! Și iar vorbim de economie prin angajarea unei persoane pe salariul în loc de angajarea a 3 specialiști pentru o persoană pe un salariu de minim 5000 lei fiecare!
- Sporul de condiții de muncă periculoase și vătămătoare pentru Timișoara este acordat în baza unui buletin de expertizare emis de DSP care are valabilitate 3 ani, emis la nivel de unitate în care este inclusa și funcția Asistentului Personal! Așa cum se vede în poza de mai jos.
- ❗Buletinul a expirat în 9.12.2024 ceea ce înseamnă că DAS TM și Primăria (ordonatorul principal de credite) acuma fac demersuri pentru un nou buletin de expertizare❗
- Faptul ca ați acordat sporul din noiembrie 2023 de la prima decizie ICCJ până în prezent înseamnă ca ați recunoscut legalitatea lui și ca este dreptul al Asistentului personal
- Asistentul personal este unul din factorii Principali în Prevenția Instituționalizării persoanelor cu dizabilități.
Adi și Claudia mai vorbesc în document de faptul că din 2018 până în prezent, se tot fac economii de la persoanele cu dizabilități și de la asistentul personal. Din 1200-1900 câți au fost in 2018 acuma sunt 871 dar cu OUG 91/2025 ei desfac CIM și nu mai fac angajarea celor care sunt pensionari, dar nici nu asigura înlocuitor….sincer, nu au și nici nu vor avea pentru ca trebuie specializați. Încetarea unui CIM care are la baza un certificat de handicap definitiv de face conform l 448/2006 (la cererea PH, la cererea AP sau in cazul de deces a PH sau AP).
“Vorbim de asistenta și îngrijire acordată unor pacienți cu afecțiuni severe. Vreau sa vad asistenta (nu am nimic cu ele, este un exemplu se specialist care poate îngriji o astfel de persoană) care acceptă angajare și răspunderea să îngrijească si SĂ ÎNTREȚINĂ pe salariul minim +sporul asta de 15% un pacient cu boli neuropsihice grave si severe, sau unic dependent de aparate etc… noi aparținătorii care ne angajam ca asistent personal ne specializați singuri noi suntem motivați și ne asumam condițiile de munca, riscurile periculoase și vătămătoare. Concedierile Asistenților Personali asigura locurile a 250 de alți salariați din instituție. Știm că trebuie să se concedieze 250 de persoane.
Vă invit să căutați câți PH au fost în 2018 și că-ți suntem acuma și că-ți au fost încadrați în grad grav cu AP și câți mai sun acuma! Info actuale găsiți pe site-ul https://socialtm.ro/ ca să ne facem toți o idee ce economii s-au făcut și de aici pe Timiș! Da, vorbim de economii atâta timp cât Persoanele cu dizabilități si-au câștigat gradele în instanță și acuma fac contestații la Comisia Superioară. Nouă ni se taie un spor pentru condiții de muncă periculoase și vătămătoare și pierdem de 2 ori. Acuma pierdem cam 500 lei/luna și mai pierdem o data la pensie pentru că sporul acesta se încadrează la grupa I pentru pensie!”, mai explică Adi și Claudia în scrisoarea deschisă.
Eu susțin despre această poză trimisă la o parte din asistenții personali de manageri de caz ce o găsiți atașată, că este poza a unei hârtii, dar nu este o informare! Este ori ce altceva dar nu o informare! Nu are număr de înregistrare, nu are Hotărâre de CL și nici o decizie locală deci dacă se va aplica va fi aplicată fără bază legală plus că așa ceva putea fi făcut de oricine… la falsurile care circulă acuma nu ar fi prima oară când se folosește sigla, datele unei instituții, numele și semnătură conducerii.
“Vă rog să ne spuneți ce o face o informare oficială? Argumentat cu baza legală! Că așa ori cine știe să editeze și să scrie un document poate să o facă! Antetul, notele de subsol, numele cu semnătură conducerii, pozarea ei și trimiterea către o parte din AP nu sunt suficiente pentru a o numi informare și a o aplica indiferent cui s-ar adresa o astfel de poză este nevoie să clarificați autenticitatea acesteia. În cazul în care este reală ne întrebam ce ar spune Inspecția Muncii despre o astfel de “informare” cât este de legală din toate punctele de vedere, cât este de etic fața de managerii de caz/Asistenții Personali pe care i-ați pus în această situație și fața de restul personalului care intră în contact direct cu Asistenții personali pentru că situația creată de această poză afectează grav condițiile de muncă ale acestora și ne mai întrebăm ce ar spune restul instituții abilitate (cum ar fi Camera de Conturi etc) despre următoarele”, atenționează Adi și Claudia.
În continuare în scrisoarea deschisă publicată pe facebook, cei doi mai atenționează că aceasta poză va fi aplicată în baza deciziei ICCJ un HCL și o decizie locală(care nu au fost aduse la cunoștință AP!) înseamnă că:
- Din 2023 pana la 31.03.2025 (data pomenita în poză ca dată de la care sporul nu se mai acordă) ATI COMISN O ILEGALITATE pentru ca în aceasta perioada ați acordat sporul de conditii de muncă periculoase și vătămătoare asistentului personal?
- Sau sporul a fost acordat legal în baza buletinului de expertizare iar în 09.12.2024 acesta a expirat?
- Caz în care prin neinformarea angajatilor despre faptul că în această perioadă se fac demersuri pentru obţinerea unui nou buletin de expertizare, înseamnă că ATI ÎNGRĂMĂDIT DREPTUL UNOR ANGAJAȚI la informare și de a fi reprezentați în aceste demersuri. Atunci vorbim de încălcarea Drepturilor Omului – dreptul de a fi informat (DREPT FUNFAMENTAL!) și încălcarea legii Dialogului Social! Pe ce criterii ați considerat că nu trebuie să fim informații și reprezentați?
- Ca personal contractual calificat și specializat îndrăznim să invocă DISCRIMINAREA și afectarea directă a calității vieții noastre ca angajați prin punerea noastră repetată în astfel de situații fața de alte funcții din asistența socială care nu au suferit deloc aceste “econimii”
Cat despre decizia ICCJ care apare invocată în această poză și Adi și Claudia susțin că nu știu exact la care se face referire și atrage atenția că:
- Nu puteți invocă faptul că nu ați avut cunoștință de aceasta, că acuma ați aflat și acuma o aplicație!
- Cu atât mai mult nu puteți invocă faptul că nu ați avut cunoștință de faptul că prima decizii ICCJ cu nr 23 este din noiembrie 2023
- Cum nu puteți susține că de la prima decizie ICCJ până în prezent ați acordat sporul ilegal
- Cum nu puteți susține că din 09.12.2024 de la expirarea buletinului de determinare pana în prezent ați acordat sporul ilegal
- CUM NU PUTEȚI JUSTIFICA EXCLUDEREA FUNCȚIEI ASISTENTULUI PERSONAL DIN DEMERSURIE DE OBȚINERE A BULETINULUI DE EXPERTIZARE SI EXCLUDERI SI DIN DEMERSURILE PENTRU APROBAREA BUGERULUI DAS TM șI CEL LOCAL
“Și ca să completam situația salarială a Asistentului Personal din DAS Timişoara și județul Timiș vă atașament mai jos poză cu “informarea”, poza din CIM al AP angajat la DAS TM unde se văd clar legea si actele care stau la baza acordării sporului și mai vă lăsăm pentru studiu o poză dintr-un CIM al unui AP cu aplicarea gradatiei de la art 10 L 153/2017 unde se arata ca este gradatia 5 și care este salariul aferent acesteia FĂRĂ ALTE ADAURURI!”, încheie cei doi în scrisoarea publicată pe facebook.