Acasă Actualitate Asociaţia „Timişoara – Capitală Culturală Europeană” are un nou director executiv: Simona...

Asociaţia „Timişoara – Capitală Culturală Europeană” are un nou director executiv: Simona Neumann

DISTRIBUIȚI

prezentare simona neumann 2Drumul Timişoarei către titlul de „Capitală Culturală Europeană” în anul 2021 se dovedeşte a fi plin de provocări. La Asociaţia „Timişoara – Capitală Culturală Europeană” provocările sunt legate de volumul mare de muncă din următorii ani, dar şi de organizarea internă. La mai puţin de doi ani de la înfiinţare, Asociaţia „Timişoara – Capitală Culturală Europeană” a ajuns la cel de-al treilea director executiv.

La început, interimar în această funcţie a fost Corina Răceanu, coordonator de proiecte la Institutul Intercultural Timişoara. Aceasta nu s-a înscris însă în concursul pentru funcţia de director executiv, organizat la finalul anului 2011 şi începutul anului 2012, preferând să rămână doar în Consiliul Director al Asociaţiei. În urma concursului menţionat, director executiv a devenit Teodora Borghoff, o tânără care a studiat în domeniul ştiinţelor sociale, la Timişoara şi la Londra, parcursul său profesional cuprinzând proiecte precum reabilitarea mănăstirii Radna şi reabilitarea bisericilor săseşti din Transilvania. Teodora Borghoff şi-a încetat de curând colaborarea cu asociaţia, astfel că în funcţia lăsată vacantă a fost numită Simona Neumann.

Experienţă şi optimism

Dr. Simona Neumann vine la Asociaţia „Timişoara – Capitală Culturală Europeană” cu un CV impresionant. Şi-a început cariera la Institutul Intercultural Timişoara, a lucrat la Bruxelles, la Comisia Europeană, a îndeplinit o misiune în Cipru, de implementare de programe de asistenţă socială pentru turcii ciprioţi, a lucrat 5 ani în cadrul  ONU, la Bucureşti, a luat parte la programe de schimburi academice şi în cercetare, la Universitatea Catolică din New York. Din noua postură se va ocupa de implementarea stategiilor stabilite de Consiliul Director al organizaţiei, de strângerea de fonduri şi de coordonarea relaţiilor cu toţi actorii culturali şi sociali implicaţi în procesul candidaturii Timişoarei pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană”.

Dincolo de cunoștințele și experiența acumulate, Simona Neumann vine la Asociaţia „Timişoara – Capitală Culturală Europeană” şi cu doza necesară de optimism. „Nu m-am afla aici dacă nu aş crede în şansele Timişoarei de a deveni Capitală Culturală Europeană”, a mărturisit aceasta în cadrul unei întâlniri cu presa, organizate vineri, 8 februarie, la Hotel Timişoara.

„Orașele Alba Iulia şi Arad se vor retrage din competiţie”

Gazda întâlnirii de la Hotel Timişoara a fost omul de afaceri Emil Cristescu, membru în Consiliul Director al asociaţiei. În intervenţiile sale, acesta a accentuat rolul asociaţiei în promovarea ofertei culturale a oraşului şi în conturarea imaginii Timişoarei. „Rezultatele încep să se vadă. În campania «Verde pentru biciclete» ne-au trebuit patru ani să obţinem rezultatele dorite. Nici nu ne-am aşteptat să se întâmple mai repede. În curând o să se vadă mai clar şi rezultatele activităţii Asociaţiei «Timişoara – Capitală Culturală Europeană»”, a declarat Emil Cristescu. De asemenea, acesta a anunţat că Alba Iulia intenţionează să se retragă din cursa pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană”, iar Aradul, oraş care şi-a anunţat de curând intenţia de a candida, va ajunge până la urmă să sprijine candidatura Timişoarei.

Timişoara mai are puţin timp la dispoziţie pentru a-şi pregăti dosarul de candidatură. 2021 este anul în care titltul de „Capitală Culturală Europeană” va fi deţinut de un oraş din România şi unul din Grecia. În 2015, România va anunţa oraşele care candidează, pe baza analizei realizate de o comisie de experţi independenţi. După o altă analiză riguroasă, Comisia Europeană va anunţa oraşul câştigător în 2017.

Comentarii

comentarii