Acasă Actualitate Asociaţiile de locatari din Timişoara îşi pot reabilita termic locuinţele, cu credit...

Asociaţiile de locatari din Timişoara îşi pot reabilita termic locuinţele, cu credit garantat de guvern

DISTRIBUIȚI

De la sfârştul lunii iunie
Legea este valabilă pentru clădirile de locuit, construite şi recepţionate până la sfârşitul anului 2000

În acest moment, în Timişoara sunt reabilitate termic 52 de blocuri, cu peste 2.000 de apartamente, prin programul naţional privind reabilitarea termică a locuinţelor. Alte trei condominii sunt în faza terminală. Deşi, în Timişoara, programul decurge bine, Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara a informat că, la sfârşitul lunii iunie, au apărut noi prevederi în domeniu.

Adunarea generală decide

Guvernul a aprobat OUG nr. 69/2010, privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată. Scopul ordonanţei este facilitarea accesului asociaţiilor de proprietari şi a proprietarilor locuinţelor unifamiliale la contractarea de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobandă subvenţionată, pentru executarea lucrărilor de intervenţie privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Timişorenii trebuie să ştie că prevederile ordonanţei de urgenţă sunt aplicabile beneficiarilor clădirilor de locuit, construite şi recepţionate până la sfârşitul anului 2000. În cazul asociaţiei de proprietari, hotărârea pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică şi de contractarea unui împrumut bancar se va lua cu votul a minimum 90% dintre membrii asociaţiei. Hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari se va aduce la cunoştinţa tuturor proprietarilor din condominiu, inclusiv a celor care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari, în termen de 5 zile de la data când a fost adoptată.

Minus 17 blocuri în Timişoara

“Executarea lucrărilor de intervenţie se finanţează astfel: din sursele proprii ale beneficiarilor, reprezentând minim 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor; din credite bancare în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie”, se arată în OUG nr. 69/2010. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea asociaţiilor de proprietari, pot finanţa în cuantum de maximum 30% din valoarea prevăzută în devizul general. Din păcate, în Timişoara, pentru alte 17 blocuri pentru care au fost realizate licitaţiile de atribuire a execuţiei nu s-au alocat finanţările necesare de la minister. Timişoara este singurul oraş din ţară care s-a încadrat în standardele de costuri aprobate: 2.035 de euro la un apartament de o cameră, 2.860 de euro la un apartament de două camere şi 3.630 de euro la un apartament de trei camere.

Comentarii

comentarii