Acasă Economic Asociația Crescătorilor de Bazna și Mangalița Arad cere sprijinul Comisiei Europene, cu...

Asociația Crescătorilor de Bazna și Mangalița Arad cere sprijinul Comisiei Europene, cu privire la eradicarea PPA

DISTRIBUIȚI

mangalita 62932200Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Bazna și Mangalița (ACSABM) cu sediul în Arad atrage atenția că vectorul principal al răspândirii pestei porcine africane PPA în populațiile de porci din gospodăriile oamenilor și din fermele din România îl reprezintă mistreții. De aceea asociația solicită autorității competente și organizațiilor de vânători să declanșeze cât mai grabnic campania de vânătoarea pentru a reduce numărul mistreților. În această problemă dificilă care a adus pierderi economice enorme crescătorilor de porci și le-a blocat activitatea, asociația a cerut și sprijinul Uniunii Europene.

Trebuie respectate măsurile stricte de biosecuritate!

În scrisoarea trimisă Comisiei Europene se arată: ”Susținem și cerem cu vehemență respectarea recomandărilor UE potrivit căror practicile de gestionare a mistreților ar trebui să vizeze reducerea populației de mistreți ca densitate în toate zonele. Prevenirea îmbolnăvirii cu PPA a suinelor domestice se poate realiza doar prin aplicarea strictă a măsurilor de biosecuritate atât la femele de creștere a suinelor, cât și la populația de mistreți care joacă un rol important în răspândirea și menținerea PPA. S-a dovedit încă din anul 2018 că datorită suprapopulării mediului silvatic cu mistreți duce la infectarea culturilor agricole, răspândirea bolii prin contactul factorului uman cu mistreții bolnavi, precum și cu cadavrele lor din păduri sau locurile și obiectele infectate de acestea. Așa cum se specifică în anexa II 7 EFSA Journal 2018; 16 (11): 5494 , gestionarea mistreților necesită cooperarea veterinarilor  cu servicii efectuate de alte părți interesate, cum ar fi organele de management forestier, de mediu, autoritățile și vânătorii și este esențială atât pentru prevenirea, cât și pentru depistarea precoce și controlul acestora”. Crescătorii de Mangalița și Bazna atenționează că pentru managementul mistreților trebuie încheiate parteneriate public – private pentru a se reuși atingerea obiectivelor de reducere a populației de animale, iar vânătorii vor fi o parte a planului strategic. În același timp mistreților trebuie aplicat testul ASF pentru a fi detectat virusul pestei porcine africane în sângele celor bolnavi sau morți. Se recomandă livrarea probelor cât mai curând posibil la laborator în maxim 48-72 de ore de la prelevare. Biosecuritatea în  mediul silvatic este obligatorie, iar terenurile de vânătoare trebuie să îndeplinească măsurile prescrise de biosecuritate, aprobat de autoritatea competentă. Pe de altă parte este permisă capcarea pentru sacrificare sau vânătoare și testare pentru ASF, iar carcasele vor fi acceptate pentru consum personal, numai dacă rezultatele sunt negative în caz de vânătoare. Folosirea gardurilor și țarcurilor ar trebui să fie abordată de autoritatea competentă în colaborare cu alte autorități relevante și eliminarea tuturor mistreților găsiți morți, așa cum este prevăzut de normele în vigoare. Trebuie impusă restricționarea circulației oamenilor prin aplicarea unor proceduri specifice.

Măsuri pentru controlul populației de mistreți

În scrisoarea trimisă autorităților de la Bruxelles, ACSABM vorbește și  de măsurile care trebuie luate în zonele infectate pentru eradicarea bolii, unde va fi și interzisă vânătoarea altor animale sălbatice. ”Scopul interzicerii vânătorii altor specii trebuie interpretată ca o măsură pentru a preveni răspândirea contaminării cu PPA. Vânătoarea tuturor speciilor ar trebui interzisă, ​​precum și orice activitate în pădure, în afară de împușcarea mistreților, până la scăderea curbei epidemice care trebuie să fie consolidată și identificată prin intermediul unui sistem continuu de supraveghere pasivă. Gardurile pot limita mișcarea mistreților contribuind astfel la încetinirea răspândirii bolii. Legislația de mediu, ar trebui să fie luate în considerare fie național, fie bazat pe recomandarile Uniunii Europene”. În continuare, crescătorii de Bazna și Mangalița atenționează că supravegherea și ținerea sub control a populațiilor de mistreți trebuie făcută în toate zone pentru a se reuși eradicarea PPA, aplicându-se următoarele măsuri:a) Hrănirea continuă a mistreților este interzisă. b) Este permisă hrănire numai pentru atragerea mistreților pentru capturarea și / sau sacrificarea, când cantitatea de hrană nu trebuie să depășească 10kg / km2 / lună). c) Vânătoarea / sacrificarea vizată este încurajată pentru a viza adulții și tineretul de femele. Raportul  ar trebui să fie echilibrat între masculi și femele (50% fiecare). Prioritatea atingerii cotelor ar trebui să fie acordată adulților și tineretului femel. d) În conformitate cu legislația națională, pot exista echipamente tehnice suplimentare pentru vânătoare folosite pentru atingerea obiectivului abordării strategice. e) Se aplică cerințele minime de biosecuritate pentru vânători.

Măsuri impuse în zonele silvice infectate cu PPE

Crescătorii de Bazna și Mangalița prezintă și unele măsuri care trebuie luate în zonele infectate pentru controlul PPA. 1. Principiul eșantionării ar trebui să se bazeze pe o evaluare a riscului și pe supravegherea pasivă sporită: carcasele găsite și mistreții bolnavi trebuie să fie testați pentru ASF. 2. Trebuie făcută patrularea de către un personal instruit pentru a fi găsite carcasele, iar acțiunea va fi consolidată prin supravegherea pasivă. 3. Se recomandă livrarea probelor cât mai curând posibil la laborator în maxim în 48-72 de ore de la prelevare. 4. Orbirea mistreților noaptea este permisă pentru prindere și pentru sacrificare. 5. Interzicerea totală a activităților de vânătoare pentru alte specii ar trebui să se facă până la trecerea etapei epidemice scăzute. Grupul de experți va defini momentul încheierii etapei epidemice. 6. Măsurile de biosecuritate în terenurile de vânătoare trebuie aplicate de toate persoanele care caută și manipulează carcasele de mistreți, pentru a fi evitată o posibilă contaminare a vehiculelor, drumurilor și cladirilor. 7. Va fi impus un acces restricționat în zona infectată. Numai personalul autorizat din zonă. 8. Va fi făcută o pregătire specifică pentru vânători pentru a se reduce probabilitatea de propagare ulterioară a virusului în afara zonei infectate. 9. Vor fi montate containerele pentru depozitarea carcaselor de mistreț în fiecare loc de vânătoare sau cel puțin în interiorul zonei infectate și vor exista mijloace de curățare și dezinfectarea. 10. Acolo unde este posibil,  trebuie să fie disponibilă cel puțin o instalație de incinerare autorizată pentru fiecare vânătoare. Zona de protecție  trebuie să fie protejată împotriva accesului neautorizat de către persoane și animale, să aibă apă, dezinfectante eficiente și echipamente de colectare a deșeurilor. În fiecare loc de vânătoare premisă trebuie să existe frigider sau alte condiții eficiente pentru păstrarea carcasei până când sunt disponibile rezultate de laborator. Aceste măsurile de securitate strictă se vor aplica la căutarea și manipularea mistreților vânați sau găsiți morți pentru a fi evitată posibila contaminare a vehiculelor, curților și caselor.

 

 

Comentarii

comentarii