Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale sărbătoreşte anual în data de 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Este un prilej de a aduce în atenţia opinei publice o problemă de sănătate publică prioritară: sănătatea mintală. Tulburările mintale apar în toate culturile şi în toate etapele vieţii, iar impactul acestora depăşeste limitele individuale, extinzându-se la subsistemele întregii societăţi.
Pentru cei 60% din populația globală care sunt înregistraţi ca angajați, ziua de 10 octombrie 2024 este dedicată sănătații mintale la muncă.
Asociaţia de Psihiatrie Comunitară ŞANSE în colaborare cu Centrul de Sănătate Mintală – secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara, demarează o campanie care dezvoltă această temă generoasă. Proiectul propus comunităţii timişene reprezintă o continuare a eforturilor Asociaţiei de Psihiatrie Comunitară ŞANSE şi ale profesioniştilor din cadrul Centrului de Sănătate Mintală Timişoara de reintegrare a persoanelor cu tulburări psihice şi de destigmatizare a acestora.
Campania, denumită ”Angajamentul nostru de a construi o cultură a îngrijirii sănătăţii mintale la locul de muncă”, va avea durata de un an.
Perioada desfăşurării proiectului are ca debut data de 10 octombrie 2024, având ca obiectiv integrarea judeţului Timiş în efortul internaţional de redare a speranţei si demnităţii persoanelor cu tulburări psihice şi familiilor acestora.
În data de 10 octombrie 2024 se vor desfăşura simultan activităţi de informare şi lobby pentru sănătatea mintală la locul de muncă:
- Atelierul de sănătate mintală, din cadrul Centrului de Sănătate Mintală care va consta în expoziţie de tablouri şi picturi ale beneficiarilor activi în atelierele de terapie ocupaţională şi artterapie. De asemenea, va fi o expoziţie de fotografie cu instantanee surprinse în Timişoara. Vor fi prezenţi autorii acestor exponate, care vor împărtăşi vizitatorilor experienţele lor şi modalitatea de a-şi îmbogăţi abilităţile de coping la stresul cotidian prin artă. In fiecare an organizăm câte o expoziţie cu creaţii ale beneficiarilor noştri. Prin această continuitate dorim să prezentăm situaţia actuală în care persoanele cu tulburări psihice şi profesioniştii din sănătatea mintală işi sporesc eforturile de a-i apropia pe cei suferinzi de ceillalţi cetăţeni ai comunităţii, efort unilateral, de multe ori intâmpinat cu teamă, sau indiferenţă… Unul din instrumentele de lucru eficiente pentru apropierea şi empatia urbei faţă de zona de patologie mintală adeseori considerată o zonă neagră, s-a dovedit a fi terapia ocupaţională – artterapia, iar utilitatea acestui instrument a generat o tradiţie de jumatate de secol în Centrul de Sănătate Mintală Timişoara. Pentru noi, profesionişti şi beneficiari, este o dublă sărbătoare, Centrul de Sănătate Mintală Timişoara împlinind 50 de ani de la înfiinţare.
- Lansarea online a unui chestionar dedicat tuturor persoanelor din judeţul Timiş care activează în orice domeniu, angajaţi şi angajatori. Chestionarul va fi difuzat pe toate canalele media, avănd ca obiective:
– îmbunătăţirea cunoştinţelor cu privire la sănătatea mintală la locul de muncă
– realizarea unei analize a statusului actual al sănătăţii mintale la locul de muncă şi a nevoilor privind sănătătatea mintală la locul de muncă în judeţul Timiş.
Toate datele din acest chestionar sunt anonime şi strict confidenţiale. Pentru analiza ştiinţifică datele vor fi procesate fără nume sau date de identificare. Rezultatele screening-ului vor servi la elaborarea unor propuneri pentru politici de sănătate mintală la locul de muncă şi a unor activităţi în mijlocul colectivelor de muncă din diferite instituţii/companii.
- Difuzarea de materiale informative şi a unui angajament destinat angajatorilor, cu strângere de semnături pentru a promova o atitudine preventivă proactivă şi de protejare a sănătăţii mintale şi a bunăstării în orice loc de muncă.
- Distribuirea unor pliante cu informaţii privind resursele pentru îngrijiri comunitare de sănătate mintală accesibile pentru toţi locuitorii din judeţul Timiş.
”Pe parcursul unui an vom fi prezenţi activ în comunitate, cu focus pe mediul de muncă. Membrii echipei multidisciplinare din cadrul Centrului de Sănătate Mintală Timişoara, membrii Asociaţiei de Psihiatrie Comunitară Şanse, voluntari şi medici rezidenţi în specialitatea psihiatrie vă vor aduce informaţii şi vor crea un mediu sănătos de muncă împreună cu dumneavoastră, cei ce contribuiţi la bunăstarea noastră, a tuturor.
Vă invităm să ne fiţi alături pentru a reuşi în efortul nostru de a construi o cultură a sănătăţii mintale şi a bunăstării la locul de muncă. Arătaţi că vă pasă!”, spune Dr. Ileana-Pepita Stoica, preşedinte Asociaţia de Psihiatrie Comunitară ŞANSE Timişoara și medic şef al Centrului de Sănătate Mintală, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brinzeu” Timişoara.