Acasă Cultura Asociația Renașterea Familiei, CJT și Mitropolia Banatului au deschis Muzeul Bibliei II...

Asociația Renașterea Familiei, CJT și Mitropolia Banatului au deschis Muzeul Bibliei II la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Asociația Renaşterea Familiei, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș şi Mitropolia Banatului, a organizat festivitatea de deschidere a Muzeului Bibliei, ediția a II a, marți 17 septembrie, de la ora 18.00, la Bastionul Theresia din cadrul Muzeului Banatului.

Amintim că, în premieră pe țară, în 2 aprilie 2019, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Theresia, a avut loc prima ediție a Muzeului Bibliei, cu peste 500 de exemplare ale Bibliei, în diverse ediții, limbi și dimensiuni.

Pastorul Ionel Tuțac, preşedintele Asociației Renaşterea Familiei, a explicat:

”Am ajuns la cea de-a doua ediție din câteva considerente. Primul dintre ele este faptul că prima ediție a avut un mare succes. Au venit 7.000 de oameni și au vizitat expoziția.

Al doilea considerent este faptul că domnul Călin Dobra a precizat că ar trebui ca evenimentul să fie introdus în Agenda culturală a CJT.

Prima ediție a fost făcută din fonduri proprii, aceasta a doua ediție este cofinanțară de CJT. Le mulțumesc!

Al treilea motiv este faptul că eu am adunat alte exemplare ale Bibliei și am vrut să le aduc aici în muzeu să le arăt oamenilor.

Am avut invitații de la Oradea, Suceava, Chișinău, Constanța și din București, să merg să deschis muzeul, dar a apărut posibilitatea de a organiza evenimentul tot aici la Bastionul Theresia.

Sala este disponibilă pentru două săptămâni. Ruxandra Adam a fost impresionată de prima ediție a fost de acord să facem și a doua ediție tot la bastion”.

Preotul Zaharia Pereș, consilier cultural în cadrul Mitropoliei Banatului, a spus cu acest prilej:

”Biblia este cea mai contestată și mai venerată nu este o carte, ci o colecție de cărți sfinte, dar care ne aduce în atenție începutul creației acestei lumi văzute, dar și al celei nevăzute. Ne arată și istoria poporului evreu și ni-L arată pe Isus Hristos ca model de iubire și de iertare, pentru fiecare dintre noi.

Mitropolia Banatului, ca partener al evenimentului, a adus la Muzeul Bibliei câteva cărți de o valoare inestimabilă:

Cazania lui Vaarlam – Cartea românească de învățătură de la 1643. Este printre primele cărți care a încercat să traducă Biblia în limba română.

Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia) din 1648, Biblia de la București, prima ediție integrală în limba română, a lui Șerban Cantacuzino – cea mai importantă lucrare scrisă vreodată în limba română.

Am mai adus două lucrări foarte importante. Noul Testament de la 1925 și un exemplar al Bibliei în limba română revizuită din 1982, care a apărut sub coordonarea preafericituiui părinte Iustin Moisescu”.

Care este mesajul Muzeului Bibliei către comunitate?

Pastorul Tuțac a mai spus:

”Îmi doresc să fac Muzeul Bibliei la Timișoara. Trebuie să înțelegem cum această carte a schimbat gândirea omenirii și a contribuit la transformarea societăților.

Biblia este cea mai răspândită carte din lume, cea mai citită, cea mai studiată, cea mai batjocorită, cea mai tipărită și cea mai vândută.

Asta înseamnă că Biblia are putere foarte mare asupra oamenilor și deține un mesaj care transcende peste generații și milenii și trebuie să fie citită și înțeleasă”.

Scopul muzeului este de a sublinia autenticitatea Bibliei și de a încuraja cât mai mulți oameni să o citească și să o cunoască.

Expoziția cuprinde Biblii, fragmente din ediții vechi, manuscrise și informații despre locul și modul în care au fost scrise.

Muzeul Bibliei va găzdui mai multe evenimente: interviuri cu personalități, invitați speciali din țară și străinătate, proiecții de film documentar, dezbateri despre rolul și influența Bibliei, concerte și concursuri biblice.

Biblia cuprinde 66 de cărți, scrise de peste 40 de oameni, cu un singur autor – Dumnezeu.

Comentarii

comentarii