Acasă Actualitate Asociaţia Timişoara Capitală Culturală 2021 deschide porţile pentru formarea leadershipului cultural, la...

Asociaţia Timişoara Capitală Culturală 2021 deschide porţile pentru formarea leadershipului cultural, la şcoala de vară din iulie

DISTRIBUIȚI

În epoca noastră, cultura a trecut de mult pragul contemplaţiei, devenind şi o sursă nebănuită de prosperitae economică pentru comunităţile locale. Proiectul Timişoara 2021 poate fi un astfel de pilon cultural care poate fi o mină de aur pentru oraş şi regiune pentru că poate crea şi oferi modelul prin care cultura este capabilă să aducă prosperitate pe termen lung.

Dar pentru a beneficia din plin de valoroasele zăcăminte ale culturii este necesară existenţa leadershipului cultural, a acelei persoane care să aibă viziune puternică, să acţioneze adecvat, să fie idealist, să inspire entuziasm echipei, să se implice intelectual şi emoţional în   dezvoltarea activităţilor organizaţiei pe care o promovează.

Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021, Simona Neumann, a gândit un astfel de proiect cu bătaie lungă, primul pas fiind organizarea unei şcoli de vară pe tema leadershipului cultural, care va avea loc la Universitatea de Vest din Timişoara, la începutul lunii iulie. Vor veni profesionişti în domeniu, oameni de aleasă cultură, care au creat performanţă în jurul lor, români care s-au impus pe mapamond ca buni manageri culturali, dar şi personalităţi din străinătate. Printre cei prezenţi aici vor fi directorul Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, care a condus proiectul Sibiu Capitală Europeană a Culturii 2007, Cristian Mungiu şi Vasile Şirli.

Asociaţia Timişoara 2021 ştie că nu există o forţă mai puternică de a conduce o organizaţie sau un proiect spre excelenţă pe termen mediu şi lung, decât printr-o viziune mentală ce trebuie transformată în realitate, iar această însuşire îi revine leadershipului cultural. Tocmai de aceea, privind şi spre 2021, dar mai ales după acest an, când va trebui să culegem roadele CCE, Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021 s-a gândit şi la formarea acestor conducători culturali profesionişti.

Neavând (prea multe) modele de leadership cultural în ţară, de foarte multe ori rămân idei valoroase pe dinafară, pentru că nu există acel conducător modern care să fie capabil să

integreze elementele culturale ce vin de la persoane aparţinând evantaiului etnic, de la persoane cu diferite nivele de pregătire, obiceiuri, tradiţii, comportamente. Nefructificarea lor ne facă să rămânem mai săraci, deşi cultura este izvor de valori inclusiv materiale.

ATCCE 2021 deschide acest drum, prin şcoala de vară din luna iulie, iar din toamnă se va deschide şi primul masterat de leadership cultural din România, la UVT. Acei tineri nu vor putea fi decât mândri că îşi încep un drum în viaţă sub egida Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021.

Astfel, alături de rectorul UVT, Marilen Pirtea, care promite tot sprijinul, Timişoara va deveni un adevărat leagăn cultural în această vară.

“Vom organiza împreună o şcoală de vară pe leadership cultural în perioada 1-7 iulie la care vor participa profesori, mari personalităţi ale lumii academice, culturale, profesionişti care fac management şi leadership cultural peste graniţe şi în România, cum ar fi Cristian Mungiu şi alte mari personalităţi de clasă mondială. Timişoara are mare nevoie foarte mare de leadership cultural. Vom organiza o dezbatere la UVT, în jurul domnului Chiriac, chemând la masă toţi factorii implicaţi în acest demers al nostru de CCE, respectiv Asociaţia TCC, primăria, instituţiile de cultură, educaţie şi toţi cei care doresc, pentru a face o analiză swot a acestui demers, pentru ca anul 2021 să ne găsească în succes, la fel ca şi anii ce vor urma. (…). Din toamnă vom face primul masterat de leadership din România, pentru că avem un sprijin foarte mare din partea domnului Constantin Chiriac, a Asociaţiei Şcolilor Doctorale Mondiale în Cultură pe care a realizat-o la Sibiu, de la New York pâna la Tokio, cu profesori recunoscuţi din şcoala culturală din Rusia, din Marea Britanie sau Franţa. Va fi un pilon care să ajute Timişoara în demersul de Capitală Culturală Europeană 2021”, a spus Marilen Pirtea.

 

Comentarii

comentarii