Acasă Cultura Aspecte religioase și teologice în viața și opera filosofilor sau despre evoluția...

Aspecte religioase și teologice în viața și opera filosofilor sau despre evoluția ideii de Dumnezeu

1114
DISTRIBUIȚI

O carte pe zi! Volumul I al cărții „Aspecte religioase și teologice în viața, gândirea și opera filosofilor” – „Perioada Antică”, al părintelui Muntean Alin a fost publicat în ianuarie 2021, la editura Sfântul Nicolae.

Lucrarea își propune să surprindă evoluția „ideii de Dumnezeu” în istoria filosofiei, într-un număr de trei volume. Astfel, primul volum amintit, înfățișează (în circa 400) de pagini prezența „ideii de Dumnezeu” la gânditorii antici.

Volumul al doilea, care este în curs de editare, se ocupă de prezentarea acestei idei în perioada Evului Mediu și a Renașterii, în timp ce volumul al treilea se va ocupa de expunerea acestei idei în filosofia modernă și contemporană.

După apariția acestor volume, autorul își propune printr-o altă lucrare de istorie a filosofiei, care se va intitula „Filosofii materialiste, profane și atee”, să realizeze o incursiune în seria gânditorilor profani care, în cazul unora, fie că nu au împărtășit ideea de Dumnezeu în vreun fel, în cazul altora, fie chiar că au combătut-o.

Cu o a treia lucrare, intitulată „Istoria filosofiei românești” autorul își propune să încheie această tratare exhaustivă de istorie a filosofiei. În consecință, periplul de față realizează o împărțire a filosofilor în funcție de felul în care ei se raportează la ideea de Dumnezeu. Astfel, avem categoria filosofilor care acceptă și găsesc necesară ideea de Dumnezeu și, desigur, categoria celor ce resping această idee.

 

Comentarii

comentarii