Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alin Popoviciu, îl critică pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pentru decizia de a permite așa-numiților „artiști ai străzii” să își desfășoare activitatea în centrul orașului. Oficialul consideră că această măsură afectează imaginea urbei și nu contribuie la dezvoltarea turismului.
Discuție cu un artist stradal: „Am venit aici să fac bani și să trăiesc mai bine”
Popoviciu a stat de vorbă cu unul dintre tinerii care cântă pe străzile din zona centrală. Acesta s-a prezentat sub numele de Mihai, a spus că este din Alba Iulia și că se simte bine în Timișoara.
Într-un schimb de replici, vicepreședintele CJ Timiș l-a întrebat pe Mihai de ce a ales să vină aici.
🔹 „Ca să fac bani și să trăiesc mai bine”, a răspuns tânărul.
🔹 „Ai făcut ceva bani?”, a insistat Popoviciu.
🔹 „Nu am făcut nimic… În partea cealaltă, am câștigat mai bine, dar aici nu”, a recunoscut Mihai.
Dialogul a continuat într-o notă ironică, după ce Mihai a mărturisit că nu știe cine este primarul Timișoarei.
🔹 „Dacă nu știi numele primarului, cum să faci bani?”, a replicat Popoviciu.
Într-un gest spontan, artistul și-a îndreptat „greșeala”, iar după ce a aflat de la Popoviciu că îl cheamă Dominic Fritz i-a dedicat un cântec edilului și partidului acestuia, USR.
Critici și față de comercianții ambulanți
Vicepreședintele CJ Timiș a discutat și cu o familie sosită din Prahova, care încerca să vândă diverse obiecte trecătorilor.
🔹 „Măcar ați făcut un ban?”, i-a întrebat Popoviciu.
🔹 „Nu am făcut nimic, dar avem autorizație de la primărie”, au răspuns aceștia.
🔹 „Vă spun că timișorenii nu cumpără așa ceva. Numai vă chinuiți”, a conchis vicepreședintele.
Popoviciu: „Ce se întâmplă în centrul Timișoarei după anul Capitală Culturală?”
În final, Alin Popoviciu i-a transmis un mesaj direct primarului Dominic Fritz, sugerând că prezența artiștilor stradali și a comercianților ambulanți afectează imaginea Timișoarei:
„Domnule primar, Dominic Fritz, cred că vedeți ce se întâmplă în centrul orașului, unde ar trebui să avem turiști străini și să ne bucurăm de un spațiu civilizat. După anul în care Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană, realitatea pare alta. Sper să luați în considerare această situație și să reflectați la viitorul orașului.”
La începutul acestui an, nu mai puțin de 44 de noi artiști stradali au trecut cu bine prin procedura de autorizare organizată de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. La concursul de ”talente”, care a avut loc în perioada 28-29 ianuarie în Sala Lira a Casei de Cultură, s-au înscris pentru autorizare artiștii care au dorit să performeze în spațiul public pentru a obține o legitimație.
Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organizează două audiții de autorizare pe an, în lunile ianuarie și iunie.
Conform instituției din subordinea Primăriei Timișoara. „Activitățile cultural-stradale pot fi performate de persoane sau grupuri de până la cinci persoane cu vârsta de minim 16 ani, cu sau fără studii de specialitate. Dacă mai mulți muzicieni/artişti (maximum cinci) doresc să lucreze împreună, aceștia se pot asocia și pot aplica pentru un singur aviz. În această situație, avizul va fi eliberat reprezentantului grupului respectiv, iar în anexă vor fi trecuți restul de participanți/membri. Calificativele acordate de membrii comisiei vor fi între 1 și 10 puncte. Aviz vor primi doar persoanele care obțin calificative de minim șapte puncte din partea fiecărui membru al comisiei”.
Printre cei care vor performa anul acesta pe străzile Timișoarei se numără și Sampath Ruwan Fernando și Warnakulasuriya Fernando, doi imigranți din Sri Lanka.