Acasă Actualitate Atenție! Din august, autovehiculele staționate în zona pietonală din Timișoara vor putea...

Atenție! Din august, autovehiculele staționate în zona pietonală din Timișoara vor putea fi ridicate

DISTRIBUIȚI

Poliția Locală Timișoara le atrage atenția șoferilor că, din 2 august, mașinile parcate în zona pietonală vor putea fi inclusiv ridicate. Până acum, șoferii acestora riscau cel mult o amendă. Strada pietonală cea mai afectată de mașinile parcate astfel ar fi Eugeniu de Savoya. Acestea încurcă inclusiv accesul ambulanțelor.

„Polițiștii locali acționează permanent pentru luarea măsurilor legale în cazul autovehiculelor care nu respectă prevederile privind accesul, oprirea și staționarea pe străzile destinate exclusiv pietonilor, fiind aplicate numai în ultimele două luni un număr de 573 sancțiuni contravenționale în aceste zone. O stradă pe care s-au primit numeroase sesizări și s-a constatat că sunt staționate frecvent autoturisme, ai căror conducători auto vin în special la instanțe, și care nu numai că pun în pericol circulația pietonală, dar obstrucționează și eventuala intervenție a ambulanțelor sau autovehiculelor de pompieri în caz de urgențe este Eugeniu de Savoya. Pe această stradă, polițiștii locali au aplicat  în ultimele două luni, un număr de 130 colante care au fost în parte sau urmează să fie transformate în sancțiuni”, transmit reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

Situația a fost reglementată prin modificarea HCL 371/2007, prin adoptarea în 14 iunie 2022 a HCL 262, care va intra efectiv în vigoare în data de 2 august 2022. „Astfel, având în vedere că  autoritățile locale se confruntă cu probleme cum este cea a parcării pe spațiile verzi, parcuri și zone pietonale, neexistând posibilitatea legală de ridicare a acestora, întrucât conform prevederilor OUG nr. 195/2002 măsura tehnică administrativă a ridicării se dispune doar asupra vehiculelor staționate doar pe partea carosabilă, prin Legea nr. 273/2020 pentru modificarea și completarea OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, s-a acordat competență poliției locale de a dispune măsura tehnică-administrativă a ridicării vehiculelor dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public”, explică reprezentanții instituției.

Până acum, sancțiunile pentru mașinile parcate neregulamentat pe domeniul public erau cuprinse între 500-1000 lei pentru persoanele fizice și 1000–2000 lei pentru persoanele juridice, prevăzute în actul normativ adoptat. Sumele nu se modifică, însă se va trece și la ridicarea autovehiculelor depistate staționate în aceste zone.

Comentarii

comentarii