Acasă Actualitate Atenţie, timişeni, DSP avertizează asupra pneumoniei cu un nou coronavirus, depistat în...

Atenţie, timişeni, DSP avertizează asupra pneumoniei cu un nou coronavirus, depistat în China

2932
DISTRIBUIȚI

DSP Timiş a emis luni, 20 ianuarie, o informare privind un cluster de cazuri de pneumonie cu un nou coronavirus, depistat în orasul Wuhan, China.

În intervalul 31 decembrie2019 – 5 ianuarie 2020 autorităţile chineze au raportat 59 de cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută, din care 7 cu forme clinice severe, având ca element comun legătura cu piaţa de peşte/fructe de mare Wuhan’s South China Seafood City market – o piață unde se vând engross pește și diferite specii de animale. Cazurile au prezentat simptome comune mai multor boli respiratorii, cum ar fi febra, dispnee şi modificări radiologice compatibile cu leziuni pulmonare infiltrative bilaterale. Autorităţile au izolat toate cazurile, au iniţiat activităţi de identificare şi supraveghere clinicoepidemiologică a contacţilor şi au aplicat activităţi de igienizare în piaţa menţionată, care a fost închisă pentru public pe data de 1 ianuarie 2020. Investigatiile preliminare au sugerat o pneumonie virală şi au fost effectuate investigaţii de laborator pentru identificarea agentului patogen. Potrivit autorităţilor chineze, nu a fost observata transmitere inter-umana si nu a fost raportat niciun caz în rândul personalului medical.

Potrivit ECDC, rapoartele autorităţilor chineze indică faptulcă a fost identificat un nou coronavirus ca agent etiologic pentru pneumonie la cazurile spitalizate aparţinând clusterului din Wuhan.

Până în prezent, se pare că sunt afectate doar persoanele care locuiesc şi lucrează în Wuhan.

Deşi piaţa a fost închisă şi dezinfectată, sursa de agent patogen nu a fost identificată. Există încă multe necunoscute referitoare la a această izbucnire, ceea ce face dificilă o viitoare evaluare.

Riscul pentru călători,pentru introducerea şi viitoarea răspândire în UE: Având în vedere că nu există niciun indiciu de transmitere inter-umană, riscul pentru călători este considerat scăzut. În contextul în care niciun caz nu a fost detectat în afara oraşului Wuhan, probabilitatea introducerii de cazuri posibile în UE este, de asemenea, considerată a fi scăzuta, dar nu poate fi exclusă.

În consecinta, riscul unei viitoare transmiteri în EU de la un caz care ar putea fi identificat, este considerat de la scăzut la foarte scazut. Călătorii care planifică o călătorie în Wuhan ar trebui să evite vizitarea “pieţelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte sau păsări. Ei sun sfătuiţi să respecte practicile de bună igienă a mâinilor şi alimentelor şi să evite contactul cu animale, în special cu păsări de curte, excreţiile lor şi picăturile provenind de la acestea. Călătorii cu simptome respiratorii care revin din Wuhan sau care au călătorit în China cu şedere în Wuhan, art rebui să se adreseze medicului şi să îi menţioneze istoricul de călătorie. Din cauza activităţii gripale epidemice intense din China, călătorii ar trebuisă fie vaccinati anti-gripal cu minimum 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boală respiratorie severă – transmite medic şef Melania Arion, Departament de Supraveghere în Sănătate Publică Timiş.

Comentarii

comentarii