Acasă National Atenție! Unele farmacii vând Algocalmin fără rețetă

Atenție! Unele farmacii vând Algocalmin fără rețetă

DISTRIBUIȚI

AlgocalminÎn perioada 20 februarie – 3 martie 2014, APC România a realizat o cercetare de piață prin care s-a urmărit respectarea legislației specifice din domeniul comercializării medicamentelor.

În urma acestei cercetări, APC România a constatat o practică potențial periculoasă pentru sănătatea consumatorilor – este vorba de vânzarea Algocalminului fără rețetă. Această practică încalcă hotărârea Consiliului Științific (HCS) al Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care conțin metamizol sodic, de la eliberare fără prescripție medicală, la eliberare cu prescripție medicală care se reține în farmacie. Metamizolul sodic este substanța activă din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin și alte medicamente cu diverse denumiri comerciale.
Astfel, farmaciștii din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din rețele de farmacii, au eliberat, fără rețetă între 2 și 20 de comprimate filmate/pastile de Algocalmin: S.C. S.I.E.P.C.O.F.A.R. S.A., CATENA HYGEIA SRL., SC SENSIBLU SRL, S.C. MEDIMFARM S.R.L., FARMAPLANT SRL, SC. IRIS PHARM SRL., S.C. HELP FARM PLUS S.R.L. (CATENA), HELEN FARM, SC Help NET FARMA SA, M.C. SERV TOUR SRL, CENTROFARM S.A., NICOLLE IMPEX SRL, S.C. BELLADONNA CONCEPT PHARM S.R.L., FARMACIA ALISSA RETAIL SRL, LAVIRA TRANSPORT S.R.L (CATENA).
„În urma acestei cercetări de piață, APC România solicită respectarea hotărârii Consiliului Științific al ANM în ceea ce privește eliberarea acestui tip de medicamente doar cu prescripție medicală. Substanța activă a acestor medicamente, metamizolul sodic, poate provoca o boală gravă a sângelui – agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeană le-au intezis, iar în altele este posibilă achiziția numai cu prescripție medicală. Solicităm farmaciilor să țină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piață în care consumatorii nu au foarte multe informații și să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente” a precizat președintele APC România, Costel Stanciu.

Comentarii

comentarii