Acas─â Actualitate Athanasios Fragkos, un medic ales….

Athanasios Fragkos, un medic ales….

2254
DISTRIBUIȚI

S─â fii ales! A fi ales nu ├«nseamn─â s─â fii… votat de oameni. De fapt, pe medici nu-i vot─âm, dar ├«i alegem, a╚Öa cum ne alegem duhovnicul sau prietenii. Doctorul Fragkos, care nu mai are nevoie de prezent─âri, nici la Timi╚Öoara, nici la Bucure╚Öti, este cel care a ales s─â fie important pentru ÔÇŁoglinda chipului celuilaltÔÇŁ. Una dintre temele fascinante ale omului a fost ╚Öi r─âm├óne… felul ├«n care ne v─âd ceilal╚Ťi. Au scris despre asta ╚Öi vechii greci, dar ╚Öi scriitorii literaturii moderne, iar mai recent, aceast─â preocupare se reg─âse╚Öte ├«n paginile studiilor privind imaginea de sine. Cum ne vedem noi ├«n╚Öine? Cum ne v─âd ceilal╚Ťi?

De aici p├ón─â la ╚Öcoala despre chipurile reflectate ├«n oglind─â, la propriu, pentru a se da un r─âspuns aproape de realitate, este un pas mare, al ╚Öcolii de medicin─â, pe care dr. Fragkos a absolvit-o cu succes, la Bucure╚Öti, el fiind de fapt un grec ├«ndr─âgostit de Rom├ónia. ├Än Rom├ónia are so╚Ťia ╚Öi doi copii superbi, pentru care face planuri de viitor.

ÔÇŁFrumuse╚Ťea fe╚Ťei este din frumuse╚Ťea interioar─â. Oric├ót ar fi de talentat medicul specialist ├«n chirurgie plastic─â (cum este cazul dlui dr. Fragkos ÔÇô nr), niciodat─â nu va putea interveni ├«n lumina interioar─â, nici ├«n sclipirea din ochi, nici ├«n reflectarea sufletului, acelea sunt de la Dumnezeu. Acelea sunt din destin. Grecii spuneau c─â lumina din jurul chipului este destin. Mai t├órziu, au numit-o charism─â. Acum, toat─â lumea vorbe╚Öte despre ea, dar pu╚Ťini sunt cei care ├«n╚Ťeleg ├«n profunzime sensul real al acestei calit─â╚ŤiÔÇŁ. Apoi, continu─â: ÔÇŁVin la mine ├«n cabinet multe fete tinere, frumoase, cu buze expresive, cu fe╚Ťe luminoase. Eu le spun: Nu trebuie s─â v─â fac nimic, ave╚Ťi totul, darul lui Dumnezeu este mai mare dec├ót poate face m├óna omeneasc─â. A╚Ö putea inventa ceva, dar nu vreau. Ne vedem dup─â… 20 de ani, ca Cei Patru Muschetari!ÔÇŁ. Ele nu cred… aflu apoi c─â s-au dus ├«n alt─â parte, unde alt medic nu a avut timp s─â le ╚Ťin─â o pledoarie despre frumuse╚Ťea interioar─â ╚Öi cea fizic─â, ╚Öi a intervenit la cererea pacientei. Eu nu fac astaÔÇŁ, ne spune dr. Fragkos.

Dr. Athanasios Fragkos este un prieten al Timi╚Öoarei, iube╚Öte Pia╚Ťa Unirii, sufer─â, la fel ca noi, dac─â nu este suficient de curat pe str─âzile ce-i poart─â pa╚Öii, dac─â nu se respect─â normele unei urbe civilizate, este sentimental ╚Öi cald ╚Öi critic, atunci c├ónd este cazul. Via╚Ťa sa, ├«ntre Atena, Bucure╚Öti ╚Öi Timi╚Öoara este o c─âl─âtorie pentru progresul propriu, dar ╚Öi pentru cel al unei profesii complex─â ╚Öi rafinat─â. Se ata╚Öeaz─â de pacien╚Ťi, colaboratori, ├«i respect─â ╚Öi le dedic─â din via╚Ťa sa.

├Äntr-un cabinet dedicat frumuse╚Ťii ╚Öi esteticii vin doar pacien╚Ťi pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea unor aspecte ale fe╚Ťei sau ale trupului (mai ales ├«n cazurile opera╚Ťiilor de profil, deja cunoscute)? ÔÇŁNu. Nu doar pentru asta, avem cazuri de rezolvare a unor probleme de alergii oftalmologice. Exist─â un anumit tip de inject─âri, cu mare fine╚Ťe, ├«n jurul ochiului, pe care le fac, desigur, ├«n primul r├ónd, oftalmologii, care au darul de a bloca transmiterea nervoas─â ╚Öi care opresc iritarea ochiului ╚Öi ca urmare, chiar l─âcrimarea. Nu a╚Ö vrea s─â intru ├«n detaliile profesiei, ╚Öi nici nu facem concuren╚Ť─â speciali╚Ötilor ├«n ╚Ötiin╚Ťa ochiului, pe care-i respect─âm a╚Öa cum se cuvine. Avem cazuri mai grele, ├«n urma unor accidente, ce au produs modific─âri ale structurii fe╚Ťei sau a unei alte p─âr╚Ťi a corpului, unele persoane neconcep├ónd s─â-╚Öi accepte aspectul dob├óndit, din p─âcate. Dar exist─â solu╚Ťii ├«ncurajatoare pentru mai multe aspecte ale vie╚Ťii. Modific─âri dup─â na╚Öteri sau dup─â cicluri de ├«ngr─â╚Ö─âri ╚Öi sl─âbiri succesive, ce afecteaz─â aspectul pielii. Nu e simplu, dar e frumos! Cea mai mare bucurie este rezultatul final. S─â-l vezi pe om mul╚Ťumit, z├ómbitor… Asta nu poate fi compensat de nicio r─âsplat─â material─âÔÇŁ.

Vacan╚Ťe?

Da, vacan╚Ťe ├«n Grecia, ├«n insule, sub soare, ├«n m─ârile minunate ale Greciei, dar nu numai. Scufund─âri, ├«not, alergat, bucuria de a fi al─âturi de copii, de familie, de prietenii mei dragi. Eu iubesc oamenii, spune dr. Fragkos, ├«i iubesc ╚Öi atunci c├ónd pare a fi o umbr─â ├«ntre noi, ├«ntre mine ╚Öi cineva… Cred c─â nu putem continua f─âr─â credin╚Ť─â, iubire, frumuse╚Ťe, via╚Ťa este o bucurie, chiar ╚Öi atunci c├ónd l─âcrim─âm… Pentru frumuse╚Ťe, se spune, se sufer─â, nu-i a╚Öa? Uneori… Timi╚Öoara este ├«ntr-o mic─â suferin╚Ť─â pentru frumuse╚Ťea sa admirat─â de sute de ani. Mi-ar pl─âcea s─â fiu o parte din ac╚Ťiunea de ├«nfrumuse╚Ťare a ora╚Öului acesta, unic ├«n felul s─âu….

Comentarii

comentarii